MODIFICAREA unei LEGI va afecta toti ROMANII care stau la BLOC

Ministrul Dezvoltarii, Vasile Dincu, a declarat ca doreste schimbarea Legii locuintei, dar si cea a calitatii in constructii. Printre schimbarile propuse se numara si reglementarea raportului dintre proprietari si chiriasi, dar si ce trebuie sa faca proprietarii de locuinte pentru a mentine constructia in siguranta, informeaza Economica.net.

„Trebuie sa facem ceva si in ce priveste haosul urbanistic. Saptamana viitoare vom aduce in Guvern legile construirii, Legea 50/1991 si Legea 10/1995, pe care dorim sa le modificam, pentru a facilita rationalizarea politicilor urbane. Noua lege a locuintei ar trebui sa elimine segregarea spatiala: am vazut cateva proiecte in tara unde primarii au construit in afara orasului locuinte pentru tineri sau familii defavorizate – asa ceva nu trebuie sa se mai intample”, a declarat Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii, in cadrul dezbaterii publice a Strategiei Nationale a locuirii, potrivit economica.net.

Schimbarea acestor legi reprezinta primul obiectiv general al Strategiei Nationale a Locuirii, pusa in dezbatere publica inca din aceasta vara. Astfel, noua forma a Legii locuintei va fi inlocuita cu un cadru general in care vor fi clarificate urmatoarele:

– drepturile si obligatiile care decurg din proprietatea asupra locuintei. Vor fi precizate drepturile si obligatiile proprietarilor care decurg din proprietatea asupra locuintei: mentinerea constructiei in conditii de siguranta, intretinerea constructiei si instalatiilor aferente si luarea tuturor masurilor in vederea neprejudicierii altor persoane/proprietari.

– criteriile de eligibilitate pentru acordarea unei locuinte publice tinand cont de veniturile beneficiarilor. Vor fi reconsiderate criteriile de eligibilitate pentru facilitarea accesului la locuinte publice a categoriilor sociale cu cea mai mare nevoie, dar si categoriile de beneficiari. Alocarea locuintelor publice va fi realizata in baza criteriilor din normele de implementare. Vor exista prevederi care vor specifica ca fondurile publice vor fi utilizate pentru ajutorarea celor cu venituri insuficiente pentru a isi acoperi nevoile sub aspectul locuirii;

– cadrul legal pentru interzicerea locuirii in structuri nesigure. Prevederile legale vor avea o clauza prin care autoritatilor publice vor asigura sprijin adecvat gospodariilor afectate si care vor fi supuse evacuarii (locuire in structuri nesigure, care reprezinta pericol pentru viata proprietarilor/locatarilor). Va fi oferita cazare temporara in locuinte publice sau ajutor sub forma unor subventii/vouchere prin care gospodariile pot inchiria temporar locuinte private. Pentru consolidarea locuintelor nesigure a caror proprietari refuza evacuarea se va recurge la instituirea unui mecanism de expropriere si consolidare a respectivelor locuinte;

– segregare spatiala. Va fi definita segregarea spatiala in cadrul noii forme a legii locuintei. MDRAP va monitoriza toate programele de locuire pentru a stabili daca acestea sunt implementate, respectand principiul desegregarii spatiale si prevenind marginalizarea sociala (segregarea sociala). Vor fi respectate prevederile Art. 16 din Conventia cadrul pentru protectia minoritatilor nationale.

Sursa foto: imobiliare.ro