Modificari ale procedurilor de acordare a vizelor Schengen

ROMANIA, CERUT, SCOATERE, ORDINEA DE ZI, SEDINTA, CONSILIUL JAI, ADERARE, ROMANIA, SCHENGEN, VICTOR PONTA

Comisia Europeana a propus modificarea procedurilor de acordare a vizelor Schengen, au anuntat miercuri reprezentantii institutiei de la noi din tara.

Potrivit sursei citate, un numar mare de resortisanti ai tarilor terte care doresc sa calatoreasca in Uniunea Europeana (UE) sunt adesea confruntati cu proceduri de acordare a vizelor impovaratoare, indelungate si costisitoare.

Propunerile prezentate vor simplifica procedurile pentru persoanele care doresc sa calatoreasca in UE pentru sejururi de scurta durata si vor reduce in mod considerabil durata procedurilor, conducand la realizarea unui nivel mai ridicat de economii de costuri si la reducerea birocratiei, mentinand, in acelasi timp, nivelul de securitate, mai spun sursele citate. Prin facilitarea accesului la spatiul Schengen pentru persoanele care calatoresc cu acte in regula, va fi mai usor pentru acestea sa isi viziteze prietenii si rudele, precum si sa desfasoare activitati comerciale. Acest lucru va stimula activitatea economica si crearea de locuri de munca, de exemplu, in sectorul turismului, precum si in domenii de activitate conexe, cum ar fi sectorul restauratiei si cel al transporturilor.

Un studiu recent arata ca, in 2012, s-au „pierdut” un numar total de 6,6 milioane de calatori potentiali din sase dintre tarile cu cel mai mare numar de calatori, din cauza procedurilor greoaie de acordare a vizelor.i De asemenea, studiul a relevat faptul ca existenta unor norme de acordare a vizelor mai flexibile si mai accesibile ar putea duce, doar pentru aceste sase tari, la o crestere cu 30 la suta pana la 60 la suta a numarului de calatorii catre spatiul Schengen. Acest lucru ar putea reprezenta o suma totala de 130 de miliarde de euro sub forma de cheltuieli directe pe o perioada de cinci ani (cheltuieli pentru cazare, alimente si bauturi, transport, divertisment, cumparaturi etc.) si ar putea duce la crearea a aproximativ 1,3 milioane de locuri de munca in sectorul turismului si in sectoare conexe.

„Europa are nevoie de o politica mai inteligenta in materie de vize. Trebuie sa atragem catre meleagurile noastre mai multi turisti, oameni de afaceri, cercetatori, studenti, artisti si profesionisti din domeniul culturii. In clipa de fata dorim sa impulsionam cresterea economica si sa cream noi locuri de munca prin accentuarea dimensiunii economice a politicii europene in domeniul vizelor, mentinand, in acelasi timp, un nivel ridicat de securitate la granitele noastre. Propunerile de astazi vor facilita in mod considerabil procedurile de acordare a vizelor pentru persoanele care se deplaseaza pentru sejururi de scurta durata. Datorita acestor propuneri, se preconizeaza o crestere semnificativa a numarului de calatori in anii urmatori”, a declarat Cecilia Malmstrom, comisar european pentru afaceri interne.

Citeste si: Geoana: Sunt sanse ca Romania sa adere la Schengen dupa anexarea Crimeei

Pentru a stimula economia europeana si a facilita viata persoanelor care calatoresc in UE, Comisia Europeana propune modificari importante in ceea ce priveste normele in materie de vize. Principalele elemente ale acestui pachet sunt reducerea, de la 15 la 10 zile, a termenului-limita pentru procesarea cererilor de viza si luarea unei decizii, precum si posibilitatea de a depune cereri de viza la consulatele altor tari membre ale UE, in cazul in care statul membru competent pentru procesarea cererii de viza nici nu este prezent, nici nu este reprezentat in statul in care este depusa cererea;

De asemenea, se are in vedere acordarea de facilitati considerabile persoanelor care calatoresc frecvent, inclusiv eliberarea obligatorie de vize cu intrari multiple, valabile timp de trei ani, precum si introducerea unui formular de cerere de viza simplificat si posibilitatea de a depune cereri „on-line”.

Propunerile au in vedere si posibilitatea ca statele membre sa elaboreze sisteme speciale de acordare a vizelor la granite, pentru o sedere de maximum 15 zile intr-un singur stat Schengen, posibilitatea ca statele membre sa faciliteze eliberarea vizelor pentru persoanele care calatoresc in scopul de a participa la evenimente importante, precum si introducerea unui nou tip de viza (viza de circuit) care sa le permita persoanelor care calatoresc cu acte in regula sa se deplaseze in spatiul Schengen pe o perioada de maximum un an (cu conditia ca sederea pe teritoriul unui stat membru sa nu depaseasca 90 de zile intr-un interval de 180 de zile).

Propunerile trebuie sa fie aprobate de catre Consiliul Uniunii Europene si Parlamentul European, lucru care se va intampla cel mai devreme in 2015.

Sursa foto: sursazilei.ro