Modificari importante pentru medicii de familie, conform noului contract-cadru

Modificari importante pentru medicii de familie, conform noului contract-cadru

Guvernul anunta modificari importante pentru medicii de familie. Proiectul noului contract-cadru a fost publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar potrivit documentului, citat de hotnews.ro, apar modificari importante pentru medicii de familie, acestia urmand a fi obligati sa-si modifice complet structura prin care isi construiesc veniturile. Mai exact, medicii de familie vor trebui sa puna accentul pe oferirea de servicii si mai putin pe atragerea unui numar mare de pacienti pe lista.

Prin noul contract-cadru se incearca interzicerea comisioanelor platite medicilor de familie de catre laboratoare, spitale private sau alti furnizori din sistemul medical, pentru ca acestia sa-si trimita pacientii sa efectueze investigatii suplimentare in laboratorul care acorda comisionul. in cazul identificarii unor situatii de acest fel, autoritatile vor rezilia contractul dintre medicul de familie/furnizor si CNAS pe o durata de 5 ani.

Cea mai importanta modificare ii priveste pe medicii de familie. Modul de plata a acestora se va modifica categoric: 20% din plata va fi efectuata per capita, iar 80% plata per serviciu. In prezent proportia este 50% per capita – 50% pe serviciu. Masura va schimba felul in care medicii de familie isi construiesc veniturile, fiind obligati sa puna accentul pe oferirea de servicii si mai putin pe atragerea unui numar mare de pacienti pe lista.

Citeste si: Cum este privit un medic in Mare Britanie? La fel ca orice alt specialist, cum ar fi un instalator sau electrician

In acelasi timp, medicii de familie nu vor mai fi obligati sa aiba un numar de cel putin 800 de pacienti inscrisi pe lista pentru a incheia un contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Comisiile care aveau monopol in stabilirea unui numar anume necesar de medici si pacienti pentru care se incheia contract cu CNAS vor fi desfiintate.

Medicii vor putea incheia contracte cu CNAS si prin transmiterea contractelor in format electronic. Numarul maxim de consultatii la domiciliu a fost majorat de la 21 la 42.

In privinta serviciilor medicale incluse in pachetul de baza, numarul acestora a fost marit, incluzand de pilda psihoterapia pentru copil/adult sau kinetoterapia in cazurile copiilor cu autism. iI stomatologie se largeste aria serviciilor practic toate cele care erau pana astazi oferite doar copiilor pana in 18 ani urmand a fi oferite tuturor asiguratilor.