MODIFICARI IN LEGISLATIA RUTIERA: Fara permis trei sau patru ani pentru accidentele grave

Neplata amenzilor rutiere in termen de 30 de zile ar putea duce la suspendarea permisului de conducere, iar in anumite cazuri soferii care produc accidente grave ar putea sa ramana fara permis chiar si trei sau patru ani.

Radu Stroe, ministrul de Interne, pregateste pentru viitorul apropiat noi modificari ale legislatiei privind regimul circulatiei rutiere in Romania. Noile masuri vizeaza aspecte importante care privesc prevenirea abaterilor rutiere grave, cu accent pe reducerea numarului de morti si raniti.

“Dupa cum am constatat cu totii, accidentele rutiere au loc tot mai frecvent si, din pacate, cu consecinte dramatice. Ca ministru, sunt informat zilnic despre accidentele grave in care mor sau sunt raniti oameni, insa, in spatele cifrelor statistice ale Politiei Rutiere, fiecare accident grav inseamna o tragedie – tineri morti sau care raman cu sechele pe viata, familii distruse, parinti indurerati. Prea multi conducatori auto incalca legea, considerand fie ca amenzile sunt simbolice, fie ca pot scapa de ele fara sa le plateasca.Vom introduce in lege suspendarea dreptului de a conduce daca cel care este amendat nu isi plateste amenda intr-un termen de o luna”, a declarat Radu Stroe.

“Asa cum stiti, in urma cu cateva luni, am avut o prima discutie in Guvern si am decis atunci ca numai cresterea amenzilor nu poate fi o solutie, asa ca am avut, in aceasta vara, mai multe analize cu Politia Rutiera si cu Departamentul Juridic si intentionam sa crestem perioada de suspendare a permisului de conducere pana la trei sau patru ani pentru cei care accidenteaza sau omoara oameni conducand sub influenta alcoolului sau trecand pe culoarea rosie a semaforului”, a mai spus Radu Stroe.

Astfel, neplata amenzilor s-ar putea numara printre greselile care pot lasa soferii fara permis in viitorul apropiat, conform declaratiilor lui Radu Stroe.

Propunerea este inclusa intr-un proiect de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si presupune: “suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule intervine de drept in situatia in care conducatorul de autovehicul sau tramvai sau, dupa caz, proprietarul vehiculului ori detinatorul mandatat nu face dovada achitarii amenzii contraventionale aplicate ca urmare a nerespectarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal”.

Ideea este una preluata din SUA, in New York, de exemplu, cetatenii care au impozite restante in cuantum de peste 10.000 de dolari riscand sa li se suspende permisul pana cand isi vor achita datoriile.