Modificari la Codul fiscal, din 2014. Impozit marit pe cladiri si imobile, declaratie de avere pentru persoane fizice

codul-fiscal-2014-impozit-propritate-declaratie-avere-persoae-fizice

Codul fiscal va suferi modificari importante, din 2014, printre noutatile anuntate de Ministerul Finantelor (MF) fiind aplicarea unui impozit mai mare pe cladiri si imobile, incepand cu anul viitor, dar si introducerea declaratiei de avere pentru persoanele fizice.

Revolutia fiscala pregatita de Ministerul Finantelor presupune modificarea Codului fiscal, precum si a Codului de procedura fiscala, masura anuntata zilele trecute de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu. Astfel, proprietarii spatiilor in care se afla frizerii, magazine de cartier si alte sute de mii de afaceri cu sedii in apartamente vor plati impozite pe proprietate mai mari din 2014.

Daniel Chitoiu a explicat, la Digi 24, ce presupune schimbarea modalitatii de impozitare pe cladiri si imobile. “Nu se mai impoziteaza pe persoana fizica sau pe persoana juridica, ci in functie de destinatia imobilului – locuinta sau activitate comerciala”, a spus ministrul de Finante, care a tinut sa puncteze ca multi proprietari de cladiri desfasoara activitati comerciale in locuintele proprietate personala.

Vor scapa de impozite marite microintreprinderile si persoanele fizice autorizate care si-au trecut sediul social la adresa de domiciliu, iar proprietatea nu este folosita decat in scopuri personale.

Totodata, site-ul Pro TV scrie ca, incepand de anul viitor, se va introduce declaratia de avere pentru persoanele fizice. Documentul va fi completat doar de persoanele suspectate de catre Fisc de evaziune fiscala. Va trebui completata o declaratie de patrimoniu si venituri, acest document urmand a fi completat doar la cerere.

In act vor trebui mentionate toate terenurile, apartamentele si casele de vacanta, dar si masinile, barcile sau avioanele, laolalta cu conturile bancare si actiunile la bursa sau in diferite companii.

Nici obiectele de arta, bijuteriile sau animalele de rasa valoroase nu vor trece neobservate de ochii Fiscului, precum si destinatia cheltuielilor mai mari de 2.500 de euro.

Foto: Ziarul Financiar