Modificari la LEGEA EDUCATIEI: Noutati la EVALUAREA NATIONALA si examen de titularizare la 6 ani

MODIFICARI LA LEGEA EDUCATIEI: Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a sustinut, marti, la Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, ordonanta care modifica Legea educatiei, prevazand, printre altele, trecerea clasei a IX-a inapoi la liceu, facilitati pentru cadrele didactice in privinta examenului de titularizare.

Pricopie le-a spus deputatilor din Comisia de invatamant ca prin introducerea sistemului de cinci clase in invatamantul primar, patru in cel gimnazial si patru in liceu, cu invatamant obligatoriu pana in clasa a X-a, se ajunge la un invatamant obligatoriu de 11 ani, ceea ce este un plus, deoarece este adaugata clasa pregatitoare.

MODIFICARI LA LEGEA EDUCATIEI: El a aratat ca a supus dezbaterii publice si ideea ca, incepand din 2015, frecventarea de catre copii a grupei mari de la gradinita sa fie obligatorie si ca doreste ca in 2, 3, 4 ani, pe masura ce gradinita este consolidata, aceasta sa devina obligatorie de la 4 ani.

“Am supus dezbaterii publice ca, incepand din 2015 sa avem grupa mare la gradinita obligatorie. Avem deja 98% dintre copii cuprinsi la grupa mare, iar acest lucru ar insemna ca 2% dintre parinti sa fie obligati sa-si duca copiii la gradinite, ceea ce ar insemna un succes”, a spus Pricopie.

MODIFICARI LA LEGEA EDUCATIEI: El a mai aratat ca sunt introduse in ordonanta o serie de facilitati acordate cadrelor didactice, cum ar fi examen de titularizare la 6 ani. “Legea 1 prevedea ca cei care au sustinut examenul de titularizare intr-un anumit an pot beneficia la 3 ani, noi am extins la 6 ani. Examenul este serios si cei care reusesc sa treaca de acest examen trebuie sa aiba posibilitatea sa foloseasca rezultatele acestui examen pentru titularizare timp de 6 ani”, a spus Pricopie.

Ministrul Educatiei a sustinut si trecerea Bibliotecii Pedagogice la Biblioteca Centrala Universitara, pe motiv ca aceasta functioneaza in conditii improprii si o jumatate de milion de carti pot fi afectate, aratand ca nu este vorba de a desfiinta o institutie importanta pentru sistemul de educatie, ci de a salva un fond de carte extrem de important.

MODIFICARI LA LEGEA EDUCATIEI: “Biblioteca Pedagogica functioneaza intr-o fosta casa in vecinatatea Parcului Cismigiu, iar aceasta casa a fost retrocedata de 7 ani. Astazi aceasta casa se afla intr-o stare extrem de precara si exista riscul de a se deteriora. Pana la identificarea unei solutii, a unei cladiri corespunzatoare pentru Biblioteca Pedagogica, am decis ca aceasta biblioteca sa devina sectie distincta a Bibliotecii Centrale Universitare, urmand ca, pe masura ce identidicam un spatiu, sa-si recapete personalitatea distincta. Eu am fost de multe ori in Biblioteca Pedagogica, cartile de la ultimul etaj sunt ude pentru ca tavanul este gaurit, iar la subsol unii vorbesc de o piscina”, a explicat Pricopie.

Ministrul Educatiei a vorbit si de examenele de evaluari care vor fi introduse din acest an, aratand ca in semestrul al doilea sunt evaluari la clasa a II-a, a IV-a a si a VI-a si ca, in acest moment, sunt toate metodologiile puse la punct, acestea fiind necesare “pentru a putea calibra metoda de evaluare”.

MODIFICARI LA LEGEA EDUCATIEI: El a spus ca o noutate este si decizia ministerului de a da “o anumita coerenta procesului de simulare pentru examenul de evaluare nationala”, aratand ca sunt examene la sfarsitul clasei a VIII-a si de bacalaureat. “Cunoastem rezultatele in special la bacalaureat, iar unul dintre principiile de baza in actul didactic este nu numai predarea, ci si evaluarea transversala, inseamna calibrarea diferentelor intre o scoala si alta. incercam sa avem un tip de calibrare nationala, in plus este si antrenamentul psihologic al copiilor, acomodarea cu textele si metoda de lucru”, a mai spus Pricopie, adaugand ca pentru prima oara va fi simulare si la clasa a XI-a.