MOGHERINI: Tarile din estul Europei trebuie sa fie asigurate de angajamentul NATO de a le apara

Viitoarea sefa a diplomatiei europene, Federica Mogherini, a afirmat, marti, ca tarile UE care au frontiera cu Rusia ar trebui sa primeasca asigurari ca angajamentul NATO de a le apara nu este doar pe hartie.

“Suntem cu totii de acord ca nu exista o solutie militara pentru criza din Ucraina”, a declarat Mogherini, la audierile din Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

“Tarile din est membre ale Aliantei, toate tarile din Alianta care au frontiera cu Rusia trebuie sa fie sigure ca Articolul 5 nu este doar un text, ca sunt masuri care pot fi luate pentru a le fi asigurata securitatea”, a adaugat ea, cu doua zile inaintea summitului NATO programat joi si vineri in Tara Galilor.

CITESTE SI: DONALD TUSK este noul presedinte al Consiliului European 

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord se refera la principiul “apararii colective”, care prevede ca toti membrii Aliantei isi iau angajamentul sa intervina pentru a-l sprijini pe unul dintre ei daca acesta este atacat.

Pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, NATO urmeaza sa adopte la summitul din Tara Galilor un “plan de reactie”, astfel incat sa permita desfasurarea “mai multor mii” de soldati in Europa de Est.

Federica Mogherini, desemnata sambata de liderii europeni pentru a prelua din 1 noiembrie functia de Inalt Reprezentant al UE pentru Politica Externa, a fost audiata in Parlamentul European in calitatea de ministru de Externe al Italiei, tara care asigura in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene.

Acuzata de mai multe state din estul Europei, inaintea nominalizarii la conducerea diplomatiei europene, ca are o pozitie prea favorabila Rusiei, Federica Mogherini a recunoscut ca “parteneriatul strategic” cu Moscova este in prezent “incheiat”.

Dar, in cazul in care sunt indeplinite “conditiile” pentru a “colabora intr-un nou parteneriat, niciun european rational nu ar spune ca nu este in interesul nostru”, a adaugat ea.

CITESTE SI: FEDERICA MOGHERINI: UE va sustine Republica Moldova in implementarea Acordului de Asociere 

“Rusia ramane un actor strategic in problemele regionale si mondiale, fie ca ne place sau nu, dar nu cred ca mai este un partener strategic”, a insistat Mogherini, care si-a exprimat speranta ca Moscova “va alege sa fie din nou (un partener strategic al UE) in viitor”.

Intrebata daca are o pozitie “prorusa sau antirusa”, Mogherini a raspuns ca “adevarata problema este cum sa sustinem Ucraina acum”. Ea a apreciat drept “pozitiva” reuniunea de luni a Grupului de Contact de la Minsk. “Schimba aceasta situatia din teren? Nu, iar aceasta este problema”, a recunoscut Federica Mogherini.

Sursa foto: corierre.it