MOGHERINI (UE): PACEA IN SIRIA nu va pune capat CRIZEI MIGRATIEI

Uniunea Europeana (UE) se va confrunta cu un aflux important de migranti chiar si in cazul in care comunitatea internationala reuseste ‘printr-un miracol’ SA PUNA CAPAT CONFLICTULUI DIN SIRIA, a declarat vineri Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, FEDERICA MOGHERINI, potrivit DPA.

Sirienii reprezinta cel mai mare grup printre refugiatii si migrantii care trec granita UE. Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), dintre cele 485.500 de persoane care au intrat in Grecia si Italia de la 1 ianuarie peste 182.000 sunt sirieni.

”Sa nu ne amagim. Astazi Siria este intr-o pozitie de prim-plan, cu patru milioane de refugiati in strainatate si opt milioane de stramutati pe teritoriul sirian. Dar dincolo de Siria, EXISTA O LUME DE RAZBOAIE, FOAMETE SI MIZERIE”, a declarat Mogherini pentru publicatia italiana La Repubblica.

‘Chiar daca printr-un miracol, s-ar rezolva maine problema siriana, LIBIA VA RAMANE UN CORIDOR DESCHIS si necontrolat spre Europa, pana cand cel putin vom reusi sa reconstruim statul acolo. Si dincolo de Libia exista intreaga Africa’, a adaugat ea.

CITESTE SI: CRIZA REFUGIATILOR. ONU AVERTIZEAZA: „AR PUTEA FI DOAR VARFUL ICEBERGULUI”

UE se confrunta in prezent cu cel mai mare aflux de migranti si refugiati de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si statele sale membre sunt scindate in ceea ce priveste masurile privind rezolvarea crizei migratiei si repartizarea refugiatilor.

Mogherini a spus ca blocul comunitar trebuie sa fie pregatit pentru o REFORMA A REGULILOR PRIVIND ACORDAREA DE AZIL prin vot majoritar, la fel cum s-a decis la inceputul acestei saptamani distribuirea a 120.000 de solicitanti de azil, trecandu-se peste opozitia Republicii Cehe, Ungariei, Romaniei si Slovaciei printr-o majoritate calificata.

‘Noi trebuie sa tratam problema ca pe o chestiune europeana. Asa ca vom merge in aceasta directie. Speram sa fim in masura sa o rezolvam consensual, dar utilizarea instrumentelor autorizate de tratatul (UE) nu trebuie sa fie un tabu’, a spus Mogherini, referindu-se la votul majoritar.

Sursa foto: ibtimes