MOLDOVA: 66 de ani de la CEL MAI MARE VAL DE DEPORTARI din Basarabia

La 6 iulie 2015 se implinesc 66 de ani de la cel de-al doilea si cel mai mare val al deportarilor staliniste din Basarabia si Nordul Bucovinei, cand peste 35.000 de persoane, majoritatea femei si copii, au fost trimise in cele mai indepartate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Deportarile din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, operatiune denumita conspirativ ‘IUG’, s-au facut in urma Hotararii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 ”Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldoveneasca a chiaburilor, fostilor mosieri, marilor comercianti, complicilor ocupantilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele politiei germane si romanesti, membrilor partidelor politice, gardistilor albi, membrilor sectelor ilegale, cat si a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

Conform documentelor de arhiva, la aceasta operatiune au participat 4.496 de „LUCRATORI OPERATIVI” ai Ministerului Securitatii de Stat al URSS, inclusiv adusi din alte republici, 13.774 de ofiteri si soldati si 4.705 de activisti de partid din Moldova. Pentru asigurarea transportului intern al celor ce au fost ridicati au fost mobilizate 4.069 autovehicule, iar pentru transportarea basarabenilor in Siberia si RSS Kazaha au fost pregatite 30 de esaloane de tren, respectiv 1.573 de vagoane de vite.

La 66 de ani de la acea noapte neagra, fosti deportati si rudele acestora, dar si oficiali au fost prezenti luni la Monumentul victimelor deportarilor regimului comunist, situat in fata garii feroviare din Chisinau, pentru a comemora victimele deportarilor din 1949.

”Aveam 15 ani cand am fost deportata. Eu, sora, fratele de 6 ani si parintii. Am fost ridicati la 6 iulie 1949. Am stat acolo sase ani dupa care am revenit acasa. Am 84 de ani, dar nu am sa uit pana la moarte ziua asta, cum ne-au ridicat. Fara paine, fara nimic, ne-au luat in trenuri de vite si ne-au dus”. Sunt amintirile inca foarte vii, exprimate cu lacrimi in ochi, ale Claudiei Dunicichina, deportata pe 6 iulie 1949, impreuna cu intreaga familie, dupa cum relateaza Radio Chisinau.

CITESTE SI: CHISINAU: 30.000 de oameni au participat la MAREA ADUNARE NATIONALA, la care au cerut UNIREA CU ROMANIA

Premierul interimar NATALIA GHERMAN a transmis cu aceasta ocazie un mesaj in care aduce un omagiu victimelor deportarilor staliniste. ”Este o zi de mare tristete, cea mai neagra si tragica fila din istoria noastra. Astazi aducem un omagiu celor care nu au supravietuit vremurilor groaznice, dar si celor care au trecut prin calvarul acestor deportari si s-au intors acasa. Au fost deportate familii intregi care, ajunse in Siberia, erau dezbinate si repartizate in lagare de concentrare si munca silnica. Tragedia acestor oameni — parinti, bunici, rude, copii si maturi — va ramane pentru totdeauna cea mai mare durere a noastra”, se subliniaza in mesajul Nataliei Gherman, potrivit agentiei IPN.

Prezent la eveniment, primarul Chisinaului, DORIN CHIRTOACA, a solicitat crearea unui grup reprezentativ care sa analizeze problemele nerezolvate ale fostilor deportati. ”Astazi ne intalnim in fata Monumentului, intr-un mod demn, asa cum trebuie sa fie. Intre timp s-au mai rezolvat o serie de dosare. Din cate cunosc nu a fost rezolvata problema legata de egalarea in drepturi a deportatilor cu veteranii de razboi. Stiu ca aceasta a fost una dintre solicitarile dumneavoastra”, a declarat Dorin Chirtoaca, citat de Radio Chisinau.

DEPORTARILE DIN BASARABIA SI NORDUL BUCOVINEI au fost o forma a represiunii politice puse in practica de autoritatile sovietice. Primul val a fost cel din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, cand au fost deportate peste 25.000 de persoane. Au urmat alte doua valuri, in 1949 si 1951, in urma carora au avut de suferit alte peste 40.000 de persoane. Date neoficiale arata, insa, ca numarul celor deportati ar fi cu mult mai mare.

*sursa foto: timpul.md