VIDEO. Povestea INCREDIBILA a unei caricaturiste din SUA, care se ascunde de 4 ani dupa ce a primit amenintari cu moartea

O caricaturista din SUA se ascunde de 4 ani de teroristi, dupa ce a primit amenintari cu moartea pentru o caricatura cu Mohamed

O caricaturista americana, Molly Norris, si-a schimbat numele si se ascunde de patru ani deoarece a primit amenintari cu moartea din partea islamistilor pentru ca a realizat o caricatura despre Mahomed. 

Norris a generat aceasta controversa in aprilie 2010, cand a realizat o caricatura, publicata online, despre un grup imaginar numit “Cetateni impotriva cetatenilor impotriva umorului” care propunea o zi dedicata libertatii de exprimare, intitulata “Everybody Draw Mohammed Day”. La cateva zile dupa aceasta, ea a primit primele amenintari cu moartea. Una a fost o fatwa (decret religios) ce a venit din partea influentului cleric Anwar al-Awlaki, care a declarat ca Norris este “prima tinta” a executiilor din cauza crearii unor caricaturi blasfematoare, relateaza CNN.

La momentul respectiv, Norris declara pentru Seattle Weekly ca aceasta caricatura nu intentiona sa atraga astfel de consecinte. “Nu am vrut ca posterul meu satiric sa fie luat in serios. A devenit un fel de scuza pentru oameni ca sa urasca sau sa fie malitiosi. Eu nu sunt malitioasa”, a declarat Norris pentru City Arts Magazine.

Ea a explicat ca la momentul respectiv a fost inspirata de furoarea creata de un episod din South Park care il prezenta pe Mohamed imbracat intr-un costum de urs. Comedy Central, care difuzeaza South Park, a prezent o versiune editata a episodului dupa ce creatorul desenelor animate a primit amenintari.

Citeste si: INREGISTRARE NOUA CU TERORISTII DE LA CHARLIE HEBDO DUPA ATAC. VIDEO

Caricatura ei i-a inspirat insa pe altii sa lanseze o campanie de realizare de imagini cu Profetul Mahomed pe Internet. Peste 100.000 de persoane s-au inregistrat pe o pagina de Facebook. Un tribunal din Pakistan a ordonat intreruperea accesului la Facebook timp de doua saptamani. Site-uri competitoare care au criticat campania au atras zeci de mii de urmaritori.

Dupa primirea primelor amenintari cu moartea, ea si-a schimbat identitatea si s-a ascuns. Amenintarile au reprezentat o provocare pentru FBI, a declarat agentul David Gomez, care s-a ocupat de cazul ei dar care intre timp s-a pensionat.

Citeste si: FILMUL ATACURILOR DIN FRANTA, INCEPAND CU CHARLIE HEBDO. VIDEO

Sa se ascunda a fost alegerea ei, a precizat el. “Nu a fost obligata. I s-a oferit optiunea”, a declarat Gomez. El si colegii lui au considerat la momentul respectiv ca amenintarile sunt credibile. “Acum, dupa patru ani si jumatate credibilitatea acestei amenintari a fost demonstrata”, a afirmat el, referindu-se la atacurile de la saptamanalul francez Charlie Hebdo.

Al-Awlaki a fost ucis intr-un bombardament cu avioane fara pilot in Yemen in 2011, dar amenintarile impotriva ei raman. Recent, numele lui Norris a aparut in revista jihadista Inspire. Lista il includea si pe editorul Charlie Hebdo Stéphane Charbonnier, ucis impreuna cu alte 11 persoane saptamana trecuta la Paris.