MOMARLANII – URMASII DACILOR LIBERI. Locul unde exista cele mai vechi obiceiuri stramosesti

POVESTEA MOMARLANILOR. In asezarile din Valea Jiului s-au pastrat obiceiuri stravechi, unele pre-crestine. Unele dintre cele mai cunoscute sunt: fratiile de cruce, inca prezente si astazi, masuratul oilor, inmormantarea in gradina casei si nu la cimitir.

POVESTEA MOMARLANILOR. Sunt DATINILE MOMARLANILOR, una dintre cele mai vechi comunitati rurale din Romania. Din cauza exploatarilor miniere si dezvoltarii urbanistice, oierii jieni, considerati URMASI DIRECTI ai DACILOR, si-au retras gospodariile inspre dealuri si munti. Ei sunt primii locuitori ai asezarilor de munte din valea Jiului, pe marginea Jiului de Est si a Jiului de Vest, cu mult timp inainte ca tinutul carbunelui sa atraga oameni din celelalte zone ale tarii si din intreg Imperiul Austro-Ungar, cu secole inainte ca Valea Jiului sa devina cea mai urbanizata zona a Hunedoarei.

CITESTE SI: CU CE POPULATII SUNT INRUDITI ROMANII. CONCLUZIA ESTE UNA SURPRINZATOARE. FOTO

MOMARLANII au pastrat traditii vechi, fascinante pentru cei care le viziteaza locurile. Si-au ridicat casele la fel cum o faceau STRAMOSII DACI, portul traditional le era asemanator cu cel al DACILOR infatisati in scenele Columnei lui Traian, iar mortii si-i ingropau in gradinile caselor, pentru ca sufletele lor sa aiba parte de liniste.

COMUNITATEA MOMARLANILOR este din ce in ce mai restransa, insa povestea, istoria si obiceiurile lor continua sa fie impresionante.

POVESTEA MOMARLANILOR. Comunitatea MOMARLANILOR, asezata intre Muntii Sureanu si Parang, ar cuprinde 15.000 – 20.000 de oameni. In fapt, nimeni nu mai stie cati sunt. MOMARLANII traiesc fara curent electric, fara telefon, fara masini. Unii spun ca nici macar buletin nu au, pentru ca nu au nevoie de asa ceva. Niciodata nu pleaca nicaieri si nici nu au nevoie de altii ca sa-si duca viata. Banii nu au valoare acolo, pentru ca oamenii se supun unui sfat al batranilor care imparte roadele fiecaruia dupa nevoi si dupa dreptate. Si nimeni nu e nemultumit de ceea ce are. Putini MOMARLANI sunt cei care intra in vorba cu strainii si mai ales cu presa.

CITESTE SI: NOI SUNTEM….CINE SUNTEM NOI?

POVESTEA MOMARLANILOR. Urmele MOMARLANILOR mai sunt pastrate in doua muzee din Petrosani. Unul este in curtea Bisericii Sfanta Varvara. Desi cultura MOMARLANEASCA pastreaza manifestari pagane precrestine, cum ar fi, pe langa ingropatul mortilor in curtea casei, nedeile sau colindul Pitarailor din Ajunul Craciunului, MOMARLANII au fost receptivi crestinarii, fiind foarte apropiati de biserica, ba chiar ajutand la reabilitarea ei.

POVESTEA MOMARLANILOR. Relatiile stranse dintre MOMARLANI s-au deteriorat in ultimii ani, renuntandu-se si la obiceiul casatoriilor doar intre tineri MOMARLANI. Acum, putini dintre ei isi mai cunosc originile, istoria si traditia, putini le mai respecta, iar comunitatea se macina din interior. In orasele Vaii Jiului cu greu poate cineva sa observe un MOMARLAN, singurele ocazii fiind diminetile in care MOMARLANCELE coboara calare de la munte, mergand sa vanda lapte „la blocuri”, unde locuiesc „barabele”, nume atribuit orasenilor inca din perioada austro-ungara, folosit si astazi.

CITESTE SI: BUGEACUL SAU BASARABIA UCRAINEANA: CATRE TARAMUL NECUNOSCUT

Sursa text: descopera