Moment de reculegere in Camera Deputatilor si Senat in memoria lui Nelson Mandela

DEPUTATI, SCAPA, INCOMPATIBILITATE, ANI, REGIMUL INCOMPATIBILITATILOR, MODIFICAT, PRESEDINTI, CONSILII JUDETENE, PRIMARI, DEPRE, ADUNARI GENERALE, COMPANII, NIVEL LOCAL, KLAUS IOHANNIS, PROMULGARE

Deputatii si senatorii au tinut un moment de reculegere, marti dimineata, in memoria fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, care a incetat din viata, joi seara, la varsta de 95 de ani.

Momentul de reculegere a fost tinut la initiativa liderului senatorilor PSD, Ilie Sarbu, care a declarat ca Nelson Mandela a fost “cel mai mare lider mondial”, transmite agentia Mediafax.

“Nu am sa vorbesc despre rolul pe care l-a avut, il stiti cu totii, dar trebuie sa subliniem ca mesajul lui Nelson Mandela, dupa ce a stat ani de zile in puscarie si a suferit, a fost un mesaj de pace, de iertare”, a declarat Ilie Sarbu.

In Camera Deputatilor, momentul de reculegere s-a tinut la propunerea presedintelui acestui for, Valeriu Zgonea. El a tinut sa sublinieze ca putini sunt cei care au reusit sa faca ceea ce Nelson Mandela a faurit intr-o viata de om. De asemenea, Valeriu Zgonea a mentionat ca in 10 decembrie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Drepturilor Omului.

“Incepand de astazi, lumea va marca si pierderea lui Nelson Mandela, unul dintre cei mai mari luptatori pentru drepturile omului. Suntem putini pe pamantul acesta care reusim sa facem ce a facut Nelson Mandela intr-o viata de om. Va propun un moment de reculegere in memoria unuia dintre cei mai mari lideri politici de exceptie”, a spus Zgonea in plenul Camerei Deputatilor.

Reamintim ca si presedintele Traian Basescu a semnat, marti, in cartea de condoleante deschisa la Ambasada Africii de Sud. Cu acest prilej, seful statului a declarat ca Nelson Mandela este un simbol despre care nu putem vorbi la trecut, punctand ca probabil ne va mai trebui un al doilea Mandela, pentru concilirea intre religii.

“Mandela este un simbol, despre el nu putem spune «a fost un simbol». A avut capacitatea ca dupa 27 de ani de puscarie sa fie bun, sa concilieze albii cu negrii in Africa de Sud si sa dea tarii o perspectiva democratica. Cred ca ceea ce Mandela a facut in Africa de Sud este irepetabil. Asa ceva nu s-a intamplat in istoria lumii, ca un om haituit sa poata sa aduca pacea fara violenta si intr-un sistem democratic”, a spus seful statului, citat de Mediafax.

Basescu a tinut sa sublinieze ca ar trebui sa existe un al doilea Mandela care sa concilieze crestinismul cu islamismul, evitandu-se astfel multe razboaie.

“Probabil ca ne va mai trebui un al doilea Mandela, pentru concilirea intre religii. Numai ca riscul pe care il avem este ca Mandela sa fie irepetabil. Ar fi bine sa mai avem un Mandela care sa concilieze crestinismul cu islamismul, spre exemplu. Multe razboaie ar putea fi evitate. Din pacate, un al doilea inca nu a aparut”, a spus presedintele Traian Basescu.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a incetat din viata, joi seara, la varsta de 95 de ani.