Mona Pivniceru: Memorandumul Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, demersul este neconstituţional

Judecatorul Curtii Constitutionale Mona Pivniceru, fost ministru al Justitiei, considera ca Memorandumul incheiat de Guvern cu The RompetrolGroup nu trebuia promovat printr-o lege in Parlament, pentru ca un astfel de demers incalca prevederile constitutionale in materie de legiferare, informeaza Mediafax.

Pivniceru a invocat o serie de argumenre similare cu cele pe care ulteriorpresedintele Traian Basescu le-a sustinut in cererea de reexaminare adresata Parlamentului in privinta problemelor procedurale privind adoptarea printr-o lege a Memorandumului Rompetrol.

Mona Pivniceru sustine, in opinia separata la decizia Curtii constitutionale, ca documentul reprezinta in fapt o intelegere de natura comerciala intre statul roman si o persoana juridica straina, motiv pentru care acesta ar fi trebuit promovat printr-un “contract de stat

Judecatorul Mona Pivniceru argumenteaza ca Memorandumul nu intra sub incidenta dreptului international public, astfel incat acesta sa fie adoptat in mod identic tratatelor sau acordurilor internationale, ci face obiectul dreptului international privat.

De asemenea, Pivniceru considera ca Parlamentul a intrat în sfera de competenta a Executivului adoptand printr-o lege Memorandumul, nesocotind astfel prevederile constitutionale.

Curtea Constitutionala a decis in 26 iunie ca legea prin care a fost adoptat în Parlament Memorandumul Rompetrol este constitutionala, după ce 80 de deputaţi ai PDL, UDMR şi PPDD au reclamat neconstitutionalitatea documentului. CC a respins ca neintemeiată sesizarea parlamentarilor opozitiei.

În 2 iulie, presedintele Traian Basescu a solicitat reexaminarea legii, pe motiv ca ca documentul ar fi trebuit adoptat printr-o hotarare de Guvern, si nu printr-un proiect de lege în Parlament, pentru ca reglementeaza “intr-un singur caz prestabilit expres”, si nu pentru un numar nedeterminat de cazuri concrete. Seful statului invoca de asemenea neconstitutionalitatea actului normativ pornind tot de la decizia Curtii  Constitutionale din 2005.