MONICA IACOB RIDZI va fi INCARCERATA la sectia exterioara a PENITENCIARULUI GHERLA

Monica Ridzi, dusa de urgenta la spital

Un complet de cinci magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa pronunte luni SENTINTA DEFINITIVA in dosarul in care MONICA IACOB RIDZI, fost ministru al Tineretului si Sportului, este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea Zilei Tineretului.

UPDATE 20.00: MONICA IACOB RIDZI va fi INCARCERATA la sectia exterioara a PENITENCIARULUI GHERLA din Cluj-Napoca, unde va ramane pe perioada carantinei, respectiv 21 de zile, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

MONICA IACOB RIDZI s-a predat la Politia Judeteana Cluj luni, la ora 17.50, ea venind impreuna cu sotul sau, Tiberiu Iacob Ridzi.

“In urma cu putin timp, Monica Iacob Ridzi a fost depusa la sectia exterioara a Penitenciarului Gherla, din Cluj-Napoca, unde va sta in carantina 21 de zile. Dupa aceasta perioada, o comisie de disciplina urmeaza sa-i stabileasca regimul de detentie in care isi va executa pedeapsa – inchis, semi-deschis, inchis sau maxima siguranta, precum si locul unde va fi incarcerata”, a declarat purtatorul de cuvant al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu.

Dupa pronuntarea deciziei de condamnare, mandatul de executare a pedepsei pentru Ridzi a ajuns la Politie in Petrosani, unde aceasta isi are domiciliul. Monica Iacob Ridzi si sotul acesteia, Tiberiu Iacob Ridzi, care este primarul municipiului Petrosani, locuiesc intr-un apartament situat in partea de nord a orasului. Surse locale spuneau insa ca MONICA IACOB RIDZI, care este deputat UNPR, locuieste mai mult in Bucuresti, unde unul dintre cei doi copii ai familiei urmeaza un tratament.

UPDATE 19.09: Fosta consiliera a MONICA IACOB RIDZI Elena Varsta, condamnata definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare alaturi de fostul ministru, s-a predat, luni seara, la Arestul central al Politiei Capitalei.

Elena Varsta va fi dusa la penitenciar pentru ispasirea pedepsei.

UPDATE 17.54: MONICA IACOB RIDZI s-a PREDAT, luni dupa-amiaza, la IPJ Cluj, potrivit politistilor hunedoreni. Mandatul de executare a pedepsei pentru MONICA IACOB RIDZI a ajuns la Politie in Petrosani, unde aceasta isi are domiciliul. Ea va fi dusa in arest, iar de acolo in penitenciar, unde va sta in carantina 30 de zile.

Mandatul pentru Elena Varsta, care are de executat tot cinci ani de inchisoare, a ajuns la Politia Capitalei.

UPDATE 15.02: Titel Bragaru, seful Politiei Petrosani, localitatea de domiciliu a MONICAI IACOB RIDZI, afirma ca politistii asteapta COMUNICAREA SCRISA de la ICCJ privind condamnarea fostului ministru pentru a putea merge la locuinta acesteia, surse locale afirmand ca Ridzi s-ar afla la Petrosani.

“Asteptam comunicarea de la ICCJ si atunci vom aplica prevederile legale. Pana atunci nu actionam in niciun fel”, a declarat Titel Bragaru, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, numai dupa ce exista o comunicare scrisa politistii se pot deplasa la adresa de domiciliu a MONICAI IACOB RIDZI, pentru a pune in aplicare mandatul de executare a pedepsei, in cazul in care fostul ministru nu se preda.

MONICA IACOB RIDZI si sotul acesteia, Tiberiu Iacob Ridzi, care este primarul municipiului Petrosani, locuiesc intr-un apartament situat in partea de nord a orasului. Surse locale spun insa ca MONICA IACOB RIDZI, care este deputat UNPR, locuieste mai mult in Bucuresti, unde unul dintre cei doi copii ai familiei urmeaza un tratament. Aceleasi surse spun ca luni MONICA IACOB RIDZI s-ar afla la Petrosani.

UPDATE 15.56: Fostul ministru al Tineretului si Sportului MONICA IACOB RIDZI a fost CONDAMNATA DEFINITIV la CINCI ANI ani de INCHISOARE CU EXECUTARE, pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului.

Fosta consiliera IOANA VARSTA a primit, de asemenea, o pedeapsa de cinci ani de INCHISOARE cu executare pentru abuz in serviciu. Instanta a mentinut astfel pedeapsa dispusa, in 27 ianuarie 2014, de instanta suprema.

Decizia de luni a Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva, Monica Iacob Ridzi si Ioana Varsta urmand sa fie incarcerate.

Paul Diaconu, fost director al Directiei Generale Economice si Resurse Umane din MTS, in perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce judecatorii au constatat ca acesta si-a platit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit si alti sase fosti angajati ai Ministerului, acestia ramanand cu pedepsele dispuse la judecarea in fond a cauzei. Astfel, Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 – mai 2009), a fost condamnat la trei ani cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi.

Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare si doi ani de interzicere a unor drepturi. Pedeapsa lui Marcuta are un termen de incercare de sase ani.

Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit trei ani cu suspendare, pedeapsa avand un termen de incercare de sase ani.

Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 – ianuarie 2010), a fost condamnata, cu suspendare, la doi ani si jumatate plus doi ani de interzicere a unor drepturi, avand un termen de incercare de patru ani si jumatate.

In cazul lui Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), instanta a stabilit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, termenul de incercare fiind de sase ani.

Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 – ianuarie 2010), a primit o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru un termen de incercare de patru ani. Popa fusese condamnata de prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de trei ani.

Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, firmele contractate pentru organizarea evenimentelor, a fost condamnat la trei ani cu suspendare. Aceeasi pedeapsa a primit-o si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

UPDATE 15.46: Instanta va pronunta in scurt timp decizia definitiva in dosarul Monica IACOB RIDZI.

In acest dosar, MONICA IACOB RIDZI a fost condamnata pe 27 ianuarie 2014 de judecatorii ICCJ la cinci ani de inchisoare cu executare.

Alte condamnari in acest dosar au primit Ioana Elena Varsta, fosta consiliera a lui Ridzi — cinci ani cu executare si Paul Diaconu, sef al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS (martie — septembrie 2009) — doi ani si sase luni de detentie cu executare.

Citeste si: MONICA IACOB RIDZI a indicat VINOVATII pentru neregulile din DOSARUL ZILEI TINERETULUI

Ceilalti inculpati in dosar au primit pedepse cu suspendare: Marius Marcuta — trei ani, Florin Catalin Mircea — doi ani si sase luni, Octavian Petru Dragomir — trei ani, Claudia Radu — doi ani si sase luni, Petre Toia — trei ani, Daniela Elena Popa — un an cu suspendare, Bogdan Iacobescu — trei ani, George Razvan Nica Udangiu — trei ani si Marius Cristian Negrea — trei ani.

Instanta i-a obligat pe MONICA IACOB RIDZI si pe ceilalti inculpati sa plateasca prejudiciul stabilit de procurorii DNA. De asemenea, judecatorii au mentinut sechestrul asigurator pus anterior de procurorii DNA pe bunurile lui Ridzi, si anume: un apartament in Petrosani, o casa in comuna Scarisoara, judetul Olt, si un teren de 3.500 de metri patrati.

Citeste si: MONICA RIDZI vorbeste de probe din proces si probleme de sanatate, cu o zi inainte de DECIZIA in dosarul de coruptie

Ridzi a fost trimisa in judecata in mai 2011 de procurorii DNA in legatura cu organizarea Zilei Tineretului.