MONICA MACOVEI a cerut DEMISIA ministrului TITUS CORLATEAN

Europarlamentarul Monica Macovei, care a candidat independent in primul tur al alegerilor prezidentiale, a cerut marti demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlatean, pentru modul cum au votat romanii din strainatate.

“Pana acum nu a raspuns nimeni pentru ca mii de romani au fost impiedicati sa voteze, li s-a inchis usa ambasadelor in nas sau au fost chemate fortele de ordine sa fie alungati de langa sectiile de votare. Potrivit HG 706/2014 privind stabilirea masurilor pentru desfasurarea alegerilor prezidentiale, Ministerul Afacerilor Externe este institutia care trebuie sa ia “masurile necesare pentru organizarea si dotarea sectiilor de votare din strainatate, precum si pentru functionarea biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate”. Raspunderea este clara si de aceea ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, cel care a stabilit prin ordin de ministru numarul sectiilor de votare, este primul care trebuie sa isi piarda functia”, a scris Macovei pe Facebook.

CITESTE SI: TITUS CORLATEAN: Este posibila cresterea numarului cabinelor de vot in Diaspora 

Macovei ii acuza pe premierul Victor Ponta si pe ministrul Titus Corlatean ca nu au luat nicio masura concreta pentru ca “bataia de joc la adresa romanilor din diaspora sa nu se mai repete” la turul doi al alegerilor prezidentiale.

In opinia ei, un nou ministru de Externe ar trebui sa anuleze Ordinul de ministru nr. 1.839 din 16 septembrie 2014, prin care a fost stabilit numarul de sectii de votare, si sa suplimenteze numarul acestora acolo unde cetatenii romani “au fost impiedicati sa voteze”, sa suplimenteze cabinele de vot, dar si numarul stampilelor pentru a scurta timpul de votare.

CITESTE SI: STUDENTII ROMANI de la LONDRA: “Ne-ati lasat plangand de frustrare, UMILITI si BATJOCORITI!” 

Alta masura propusa de Monica Macovei se refera la posibilitatea prelungirii programului sectiilor de votare din strainatate in cazul in care vor mai fi romani la coada care doresc sa voteze. “Potrivit art. 385 din Codul penal, “(1) impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales” este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a adaugat Macovei.

Sursa foto: realitatea.net