Monica Macovei, dupa amenda primita de la AEP: Vom contesta in instanta Raportul Autoritatii

monica macovei, situatie tensionata, declaratie de presa, europarlamentar, asociatia M10,

Monica Macovei a reactionat dupa amenda primita de la Autoritatea Electorala Permanenta (AEP). Macovei a declarat ca toti donatorii din campanie pot fi identificati si a completat ca sanctiunea primita de la AEP este nedreapta. Monica Macovei a mai anuntat, pe contul de Facebook, si ca va contesta in instanta raportul Autoritatii.

„Autoritatea Electorala Permanenta ne-a amendat. In campania prezidentiala, noi am mutat finantarea electorala de la baroni la cetateni.

A. Principala problema pentru care suntem amendati este ca nu am fi putut “demonstra” identitatea donatorilor pentru platile primite prin Paypal.

1. Paypal este un instrument de plata online folosit in toata lumea, care garanteaza securitatea si legalitatea tranzactiilor;

2. Identitatea donatorilor prin paypal a fost verificata in timpul campaniei astfel: am contactat oamenii care au facut platile prin paypal si i-am rugat sa ne trimita copii scanate dupa CI sau alte documente de identitate sau, cel putin, sa ne trimita CNP-ul lor. Datele au fost prezentate in timpul controlului, fiind insotite de fise de donatie asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricand AEP poate verifica identitatea oamenilor si intreba daca ei au fost donatori;

3. Cu toate acestea, Autoritatea Electorala Permanenta ne-a amendat pentru ca in opinia lor nu putem dovedi ca aceste persoane care au donat cate 50 -100 de lei sunt cetateni romani. AEP considera ca legea ne-ar obliga sa chemam la Bucuresti cateva mii de donatori prin paypal (foarte multi cu domiciliul in afara tarii) si sa le cerem, cu cartea de identitate in mana, sa semneze fisa de donatie.

AEP sustine, intre altele, ca “Procesarea donatiilor s-a facut de catre compania PayPal Inc, companie lider in tranzactiile online si procesare de plati. Donatorul este directionat catre un site securizat, iar datele transmise sunt criptate pentru a preveni orice scurgere de informatii confidentiale”. In continuare, AEP sustine ca “se impune interzicerea acestei surse de finantare din lipsa transparentei provenientei sumelor incasate …”.

La alegerile prezidentiale, echipa de campanie a schimbat complet modul in care se poate face finantarea electorala. Am cerut cetatenilor sa isi sustina financiar candidatii in care cred si sa nu ii lase prada intereselor oculte ale marilor finantatori, care apoi vor ceva in schimb si asa devin “clientela politica”.

Acesta este si primul pas spre reforma atat de necesara a sistemului actual de finantare a campaniilor si partidelor politice care se practica in toate tarile cu democratii solide.

Citeste si Monica Macovei il acuza pe Klaus Iohannis ca nu si-a indeplinit promisiunile din campanie

Actuala lege este gandita pentru donatori putini si mari. Am cerut in campania electorala sustinatorilor nostri sa ne doneze cate 50 de lei, ca sa putem finanta campania. Reactia a fost fabuloasa: am primit mii de donatii mici.

Suntem printre primii care au facut efectiv ceva pentru reforma electorala, folosind metode de finantare moderne, din secolul 21, si vom continua sa luptam pentru schimbarea legilor anchilozate.

B. Vom contesta in instanta Raportul AEP”, se arata in mesajul scris de Monica Macovei pe Facebook.