Monica Macovei: Raportul MCV indica puncte slabe in justitie si faptul ca Parlamentul apara coruptii si incompatibilii

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, miercuri, ca raportul MCV prezentat miercuri confirma ca acest mecanism european trebuie sa continue pana cand reformele din justitie si anticoruptie sunt ireversibile, insa a atras atentia ca documentul indica puncte slabe in functionarea justitiei si faptul ca Parlamentul apara coruptii si incompatibilii.

“Raportul Comisiei Europene din cadrul MCV, publicat astazi, indica puncte slabe in functionarea justitiei si faptul ca Parlamentul apara coruptii, incompatibilii si alti demnitari anchetati penal. Parlamentul nu a solutionat rapid cererile procurorilor de ridicare a imunitatii politicienilor. Tot Parlamentul a intarziat foarte mult incetarea mandatelor pentru parlamentarii incompatibili si nu a aplicat deciziile Curtii Constitutionale”, sustine Monica Macovei.

Europarlamentarul, fost ministru al Justitiei, afirma, totodata, ca “Avocatul Poporului nu a actionat in interesul oamenilor si nu a contestat ordonante de urgenta la Curtea Constitutionala, desi acestea erau evident neconstitutionale”.

Vezi aici ce spune ministrul Justitiei despre raportul MCV

“Numirea noului sef la DIICOT trebuie sa se faca printr-o procedura transparenta de selectie, iar noul sef trebuie sa fie o persoana competenta. Practica judiciara neunitara din instantele judecatoresti din Romania indica inconsecventa. Aceasta bila neagra este in curtea CSM. Asa cum atrag atentia inca din 2005, atata vreme cat practica judiciara nu este unitara, romanii nu vor avea incredere in justitie, pentru ca justitia trebuie sa fie predictibila, si nu o loterie”, subliniaza Macovei.

Ea sustine, de asemenea, ca prin raportul MCV “Comisia Europeana atrage atentia Guvernului Romaniei ca fenomenul coruptiei generalizate impune o abordare mai sistematica”.

Citeste si: Laura Codruta Kovesi: Raportul MCV confirma calitatea activitatii DNA si sporirea increderii publice

“Cu alte cuvinte, coruptia generalizata trebuie combatuta sistemic, pentru ca aceasta creeaza o realitate paralela si stramba, ca in oglinzile in care imaginea, respectiv realitatea, este deformata. Toate aceste critici din raportul MCV sunt reale si romanii le simt pe pielea lor in fiecare zi. Iar buzunarele lor sunt golite de politicieni corupti care ii fura si ii mint.

Un politician responsabil nu poate avea decat obiectivul rezolvarii acestor probleme grave si al respectarii promisiunilor pe care Romania le-a facut in 2007 cand a intrat in Uniunea Europeana. De aceea, ridicarea MCV nu poate fi un obiectiv politic in sine, cum a spus, de altfel, astazi si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anuntand ca monitorizarea europeana va continua”, adauga Monica Macovei.