MONICA MACOVEI: ROMANIA se afla la granita dintre democratie si non-democratie

Monica Macovei

Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale din noiembrie, considera ca in Romania, tara aflata la “granita dintre democratie si non-democratie”, rolul presedintelui este foarte important pentru clarificarea pozitiei tarii in relatiile internationale.

“Sunt si voi actiona pentru o politica a Romaniei catre vest, pentru aplicarea Parteneriatului strategic cu SUA, a obligatiilor ce le avem ca aliati in NATO si apoi ca membri ai Uniunii Europene. (…) Pozitia Romaniei la granita dintre democratie si non-democratie trebuie, insa, sa fie folosita pentru Romania”, a declarat Macovei luni seara, intr-o conferinta de presa, la Bacau.

CITESTE SI: Melescanu vrea un guvern de UNIUNE NATIONALA

Monica Macovei a spus ca, in relatiile externe, presedintele trebuie sa contribuie la dezvoltarea relatiilor culturale, comerciale cu Rusia ori China, dar in “niciun caz” in sustinerea unor proiecte care ar afecta siguranta nationala. “Independenta energetica este o problema de siguranta nationala pentru ca ofera independenta politica. Centralele nucleare, rezervele de gaz si titei trebuie exploatate doar de companii romanesti ori provenind din statele aliate”, a sustinut Macovei.

Ea a adaugat ca saracia nu este “un accident” in Romania, ci “furt” din banii publici prin mentinerea unui climat favorabil coruptiei, anuntand ca prima mare sa actiune in plan intern va fi “depolitizarea totala a ANAF”.

CITESTE SI: IOHANNIS: Ponta are sapte case, din care doar trei declarate. Am aflat ca primul-ministru a decretat ca voi fi declarat incompatibil 

Totodata, in opinia sa, in Romania este necesara implementarea cunostintelor despre democratia participativa, motiv pentru care isi doreste sa formeze “un grup de 20 de specialisti de elita” care sa predea acest subiect. “Vizez sa ii determinam pe oameni sa inceapa a scrie parlamentarilor, fie romani, fie europeni, opiniilor lor referitoare la actele legislative aflate in dezbateri, sa faca amendamente ori sa le propuna actiuni legislative. (…) Vrand, nevrand membrii legislativului se vor implica”, a precizat Monica Macovei.

Ea a mentionat, pe de alta parte, ca va incerca sa mentina nucleul de oameni care o sprijina in actuala campanie formand o asociatie civica. “Partidele sunt o necesitate in democratie, dar in Romania ele trebuie reformate si aceasta reforma este necesar, acum, sa plece de la societatea civila”, a spus Macovei.

Sursa foto: realitatea.net