MONICA MACOVEI solicita DEMISIILE lui Calin Popescu Tariceanu si Valeriu Zgonea

Europarlamentarul Monica Macovei solicita demisia presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si a presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sustinand ca Senatul a “incalcat” Constitutia, iar Camera Deputatilor “se pregateste sa o faca”.

Intr-un comunicat remis miercuri, Macovei considera ca “sub conducerea lui Calin Popescu-Tariceanu si a lui Valeriu Zgonea, Parlamentul pastreaza in Statutul deputatilor si al senatorilor aceeasi prevedere neconstitutionala: hotararea de ridicare a imunitatii pentru retinere, arestare si perchezitie sa se ia cu votul secret al majoritatii membrilor din Camera Deputatilor sau Senat, indiferent de numarul celor prezenti la sedinta”, informeaza Agerpres.

CITESTE SI: TARICEANU despre votul in cazul SOVA: Ne-am RAPORTAT la legea 96/2006. Nu au fost COMENTARII in plen

Presedintele Senatului si al Camerei Deputatilor au obligatia sa respecte Constitutia si sa nu accepte incalcarea legilor. Tariceanu si Zgonea au dovedit ca nu pot garanta respectarea Constitutiei si este timpul sa paraseasca functiile”, sustine Macovei.

Ea solicita partidelor de opozitie sa ceara adoptarea in procedura de urgenta a proiectului de lege care simplifica ridicarea imunitatii parlamentare, pe care l-a redepus in Parlament in iunie 2014.

Proiectul de lege prevede votul deschis, in sedinte publice, pentru cererile de ridicare a imunitatii parlamentare, elaborarea raportului Comisiei juridice in maximum 24 de ore, votarea cererii de ridicare a imunitatii in plenul Camerei Parlamentului in maximum 24 de ore, verificarea exclusiv a existentei unor indicii privind comiterea unei fapte penale, pe baza referatului procurorilor, de catre Comisia juridica si plen, interzicerea luarii unei hotarari pe considerente de oportunitate sau pe evaluarea probelor din dosar.

CITESTE SI: MONICA MACOVEI: Nu exista VOINTA POLITICA de a lupta cu CORUPTIA

Proiectul de lege modifica si completeaza Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, precum si Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, in cazul parlamentarilor ministrilor si fosti membri ai Guvernului.

In opinia Monicai Macovei, regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului trebuie sa se conformeze prevederilor din Statutul deputatilor si senatorilor.

 Sursa foto www.ziuaconstanta.ro