MONICA MACOVEI vrea REFERENDUM pe tema IMUNITATII parlamentarilor, ministrilor si a sefului statului

Monica Macovei

MONICA MACOVEI, candidat independent in alegerile prezidentiale, solicita PARLAMENTULUI sa dea AVIZELE necesare continuarii anchetei DNA in dosarul in care sunt cercetati noua fosti ministri iar presedintelui TRAIAN BASESCU ii cere sa intreprinda demersurile necesare privind organizarea unui referendum pe 16 noiembrie pe tema imunitatii parlamentarilor, ministrilor si a sefului statului.

Monica Macovei a precizat ca ancheta DNA arata romanilor “fata hada a clasei politice si ca aceasta coruptie este transpartinica”, existand sansa ca, “fiind vorba de fosti ministri din aproape toate partidele, (parlamentarii — n.r.) sa isi dea mana si sa voteze «Nu» pentru toti”.

“Pentru a continua investigatiile este nevoie de aprobari politice — aprobarea Parlamentului pentru cei care sunt parlamentari sau pentru ministrii care au fost parlamentari si experienta din trecut este proasta si foarte ingrijoratoare. (…) Avand in vedere acest istoric, ma astept ca si de aceasta data sa mearga foarte greu aceste cereri ale DNA. De aceea fac un apel puternic la Parlament ca de indata sa analizeze cererile DNA si sa dea avizul pentru cercetare, sa lase DNA sa afle adevarul in aceste dosare, sa ii lase pe inculpati sa se duca la DNA si sa dea explicatii. Fac un apel si catre presedintele tarii sa avizeze cererile care sunt de competenta lui, potrivit Constitutiei”, a spus MONICA MACOVEI, duminica, intr-o conferinta de presa.

Citeste si: DAN NICA: NU AM CERUT si NU AM CONDITIONAT primirea de bani sau alte foloase

MONICA MACOVEI a afirmat ca, in situatia in care va fi aleasa presedinte al Romaniei, va asigura independenta DNA.

“Ma bucur ca DNA e puternica si ca face o astfel de ancheta de mare amploare. Ii felicit pe cei de acolo. Am creat DNA in 2005 si, ca presedinte, ii voi asigura independenta, sa lucreze la fel de bine pana vom starpi coruptia din aceasta tara”, a declarat MONICA MACOVEI, citata de Agerpres.

Aceasta a tinut sa precizeze ca problema imunitatii unor politicieni ar trebui clarificata de catre romani prin intermediul unui referendum, care sa fie organizat odata cu cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

“Avand in vedere aceasta realitate si comportamentul institutiilor ii solicit presedintelui Romaniei sa faca toate demersurile pentru organizarea unui referendum pe data de 16 noiembrie 2014 cu urmatoarea intrebare: «Sunteti de acord ca parlamentarii, ministri si presedintele Romaniei sa nu beneficieze de nicio forma de imunitate cu exceptia opiniilor politice?», iar raspunsul trebuie sa fie simplu — Da sau Nu”, a precizat candidatul independent in alegerile prezidentiale, subliniind faptul ca solicitarea sa va fi transmisa in scris Presedintiei.

MONICA MACOVEI a adaugat ca data de 16 noiembrie, la care ar putea fi organizat respectivul referendum, a fost aleasa intrucat “sondajele arata ca oricum vom avea turul II al alegerilor si costurile vor fi mult reduse pentru un astfel de scrutin”.

Referitor la faptul ca, in trecut, nu s-a tinut cont de opinia romanilor cu privire la numarul de parlamentari, exprimata tot printr-un referendum, MONICA MACOVEI a precizat ca va insista ca rezultatul respectivului referendum si a celui privind imunitatea parlamentarilor sa fie aplicate.

“Faptul ca un referendum, cel cu 300 de parlamentari, nu a fost aplicat niciodata arata cat le pasa politicienilor de romanii care au votat — deloc si le incalca demnitatea si votul in picioare, dar asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa continuam sa folosim mijloacele constitutionale. Eu cred ca romanii vor asta, sa fie cercetati toti in mod egal si sa nu mai fie blocate anchetele de Parlament. Si voi insista sa fie aplicate amandoua si, da, este normala consultarea populatiei. Este forma cea mai evoluata a democratiei”, a spus aceasta.

Citeste si: CALIN POPESCU TARICEANU, despre DOSARUL MICROSOFT: Mi se pare SURPRINZATOR ca sunt multi ministri ai Guvernului Boc

Nu in ultimul rand, MONICA MACOVEI a spus ca raportul pe Justitie ar putea dezavantaja clasa politica daca acesta va fi transmis dupa o eventuala respingere, de catre Parlament, a cererilor formulate de DNA in dosarul in care sunt cercetati noua fosti ministri.

“Ca intotdeauna, raportul MCV reflecta realitatea. Daca raportul apare dupa ce Parlamentul ar respinge solicitarile DNA, va arata foarte prost pentru clasa politica. In general, rapoartele au fost foarte bune pentru DNA si judecatori si foarte proaste pentru clasa politica”, a conchis aceasta.

DNA cere ridicarea imunitatii pentru inceperea urmaririi penale pe numele a noua fosti ministri, in dosarul privind presupuse fapte de coruptie in cazul mai multor contracte referitoare la licente IT de sute de milioane de euro.