Monumentul “ARIPI” va fi adus in PIATA PRESEI pana la sfarsitul anului. Traficul va fi RESTRICTIONAT

Monumentul “ARIPI”, dedicat LUPTEI ANTICOMUNISTE, a fost finalizat si va fi amplasat pana la sfarsitul anului in PIATA PRESEI LIBERE, pe locul fostei STATUL A LUI LENIN, anunta Primaria Capitalei. Acesta este constituit din trei aripi din otel inoxidabil, cantareste 102 tone si are o inaltime de 24 de metri. Pentru realizarea si amplasarea lor se platesc circa 3 milioane de euro. Conceptul artistic al a fost realizat de sculptorul MIHAI BUCULEI.

Pentru a putea aduce uriasul monument in Piata Presei, se impun mai multe RESTRICTII DE TRAFIC in perioada 19 decembrie – 21 decembrie.

Transportul se va desfasura etapizat, in fiecare noapte, incepand de sambata, 19 decembrie, cu intreruperea temporara si locala a circulatiei rutiere. Cele trei transporturi agabaritice pentru care au fost eliberate autorizatii speciale vor circula pe ruta:

– DN72- centura Ploiesti Vest, Barcanesti, Potigrafu, Otopeni, Bucuresti – Piata Presei Libere – in noaptea de sambat? 19/ duminica 20 decembrie 2015 in intervalul orar 19pm- 6am.

– DN72- centura Ploiesti Vest, Autostrada A3, Centura Bucuresti – Otopeni – DN 1 – Bucuresti Piata Presei Libere – innoaptea de duminica 20/ luni 21 decembrie 2015in intervalul orar 19pm- 6am.

– DN72- centura Ploiesti Vest, Autostrada A3, Centura Bucuresti – Otopeni – DN 1 – Bucuresti Piata Presei Libere – in noaptea de luni 21/ marti 22 decembrie si respectiv marti 22/ miercuri 23 decembrie 2015 in intervalul orar 19pm- 6am.

“Avand in vedere faptul ca acest transport va ocupa intreaga parte carosabila, participantii la trafic sunt rugati sa respecte indicatiile reprezentantilor Politiei Rutiere astfel incat sa nu se produca blocaje in trafic si, in masura in care este posibil, sa evite utilizarea rutei pe care se va deplasa convoiul. Detalii privind desfasurarea transporturilor (perioade si sectoare restrictionate) se pot obtine de la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, la numerele de telefon: 021/9360; 021/264.33.33; 021/264.33.34”, se arata in comunicatul Primariei Capitalei.

Lucrarea va fi inaugurata in primavara anului viitor.

Monumentul Aripi, constituit din trei aripi din otel inoxidabil, cantareste 102 tone si are o inaltime de 24 de metri. Lucrarea va fi amplasata pe un soclu acoperit cu granit de culoare rosie, cu o inaltime de 6 metri, in Piata Presei. In comparatie, Arcul de Triumf are o inaltime de 27 de metri. Conceptul artistic al a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei in urma unui concurs de solutii organizat in 2004. Stauia este realizata la SC Electromecanica Ploiesti SA.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat la sfarsitul lunii iulie 2,7 milioane lei din fondul de rezerva al orasului pentru finalizarea monumentului, iar la inceputul anului a dat alte 3 milioane lei pentru lucrare. Monumentul costa in total circa 2 milioane euro, iar amplasarea sa circa 1 milion de euro.

Primaria Capitalei prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic va cheltui in 2015 circa 10 milioane de lei pentru realizarea si amplasarea mai multor sculpturi in Capitala. Pentru finalizarea monumentului “Aripi”, ce ar urma sa fie amplasat la Casa Presei, municipalitatea a alocat la inceputul anului 3 milioane lei. Initial, primarul Sorin Oprescu a cerut 5,5 milioane lei, insa consilierii locali au mai taiat din suma. Pentru realizarea statuii din bronz dedicata printului Rainier al III-lea de Monaco si realizata de Ionel Stoicescu au fost alocati 3,9 milioane lei, dintre care 1,2 milioane lei pentru soclul statuii.

Sursa foto: Adevarul