MORCOVUL, aliment minune pentru mentinerea sanatatii

Morcovul este o radacina vegetala comestibila, de culoare portocalie, cultivata pentru consumul uman inca de acum doua milenii.

Morcovul a aparut la inceput in Europa si Asia de sud-vest, insa constientizarea beneficiilor acestei plante a dus la raspandirea ei pe intreg globul.

Cu un continut bogat in antioxidanti, morcovul si-a gasit utilizare atat in bucatarie, cat si in farmacie. Interesant este faptul ca, in Antichitate, grecii considerau ca morcovul este un medicament, calitatea de aliment aflandu-se pe locul doi.

Morcovul contine beta-caroten si implicit vitamina A, antioxidant esential care faciliteaza reproducerea genelor, intareaste sistemul imunitar, dar are si un rol foarte important in sustinerea vederii. Conform studiilor, consumul zilnic al unui morcov de marime medie este suficient pentru a suplini aportul zilnic recomandat de vitamina A.

CITESTE SI: EBOLA: TOT CEEA CE TREBUIE SA STII DESPRE VIRUSUL CARE FACE RAVAGII IN VESTUL AFRICII

Un studiu publicat in “Arhivele de Medicina interna”, in noiembrie 2007, a aratat ca participantii de sex masculin ale caror diete au fost completate cu beta-caroten pe o perioada indelungata, au prezentat imbunatatiri semnificative in memoria verbala si in cognitia generala, comparativ cu grupul de control. Oamenii de stiinta cred ca acest rezultat se datoreaza faptului ca beta-carotenul, care este un antioxidant natural puternic, poate elimina stresul oxidativ care contribuie la imbatranirea creierului. Prin urmare, cei preocupati de deteriorarea mentala pot folosi alimente cat mai bogate in beta-caroten, cum ar fi morcovii. Totusi, nu trebuie sa exageram; consumul in exces al acestor alimente poate duce la carotenemie, o boala in care pielea devine galbena sau portocalie!

Tratament naturist pentru leucemie
Potrivit unui studiu publicat in 2012, trei compusi bioactivi gasit in morcovi si sucul de morcov, si anume falcarinolul, falcarindiolul si falcarindiolul 3-acetat, pot induce apoptoza (moartea celulelor) in cazul celulelor umane afectate de leucemia limfoida. Interesant e faptul ca cei doi carotenoizi testati (beta-carotenul si luteina) nu au demonstrat acelasi beneficiu.

Ne pazeste de bolile de inima
Un studiu cuprinzator de 10 ani, efectuat in Olanda, a constatat ca, fructele si legumele bogate in antioxidanti sunt eficiente in tratarea bolilor cardiovasculare. Participantii care au mancat morcovi au prezentat o reducere cu 32% a bolilor cardiovasculare, cifra cea mai scazuta dintre toate alimentele testate. Cercetatorii au descoperit ca morcovii portocalii sau galbeni s-au dovedit a fi cei mai eficienti impotriva bolilor cardiovasculare.

Sursa stire: almeea.com