Mormânt neobișnuit descoperit în China, de pe vremea când se afla sub controlul urmașilor lui Gingis Han

Arheologii din Yangquan, China, au descoperit un mormânt cu totul special, în formă de octagon, vechi de 700 de ani, de pe vremea când urmașii lui Gingis Han conduceau China. Pe pereți se află desene care vorbesc despre valorile oamenilor din acea perioadă. Acoperișul mormântului este în formă de piramidă și este decorat cu imagini ale soarelui, lunii și diferitelor stele, arată Live Science. Șapte dintre pereți sunt acoperiți de desene, în timp ce pe al optulea se află intrarea.

În mormânt nu au fost găsite rămășițe omenești, deși într-unul dintre desene sunt zugrăviți cei care au fost îngropați aici, se arată într-un raport publicat de Chinese Cultural Relics. Printre picturile murale care zugrăvesc viața din perioada respectivă sunt unele care înfățișează muzicieni, ceremonialul ceaiului, cai și cămile care transportă oameni și bunuri. Oamenii care apar în desene poartă straie mongoleze și nu chinezești, notează arheologii în raport.

Părinții voiau să-și îngroape copilul de viu

Două dintre picturi înfățișează povești din respectiva perioadă, cu valoare de pilde. Una ilustrează povestea lui Guo Ju și a soției sale, care au un băiat, dar care o au în grijă și pe mama bolnavă a lui Ju. Cum familia nu are nici mâncare, nici bani, trebuie să aleagă între a o îngriji pe bunică sau pe copil. În mod inexplicabil pentru noi acum, aleg să-și îngroape fiul de viu, astfel încât să-și permită să o hrănească pe bunica și să-i cumpere medicamente.

Însă când sapă groapa în care să-și îngroape de viu copilul, găsesc numeroase monede din aur – un dar din cer, răsplată că au ales să poarte de grijă bunicii. Nu mai e nevoie să-și sacrifice fiul, iar familia poate trăi în bunăstare până la sfârșitul vieții. Pe pereți sunt și alte povești care, la fel, fac referire la dragostea față de cei vârstnici și obligația de a-i ocroti pe măsură ce îmbătrânesc și devin tot mai slabi. Aceste valori erau extrem de importante pentru oamenii din acea perioadă, mai importante chiar decât datoria față de proprii copii.

Descendenții lui Gingis Han au condus China, dar nu numai, până în 1368, când au fost forțați să se retragă în Mongolia. În acea perioadă, clima se schimbase radical, vremea în Europa și Asia fiind foarte rece. Așa se explică inundațiile și foametea, despre care oamenii din acea perioadă credeau că sunt cauzate de dragoni. În mod interesant, însă, în acest mormânt nu se face deloc referire la aceștia.

Sursă traducere: ziare.com