MOSCOVA solicita “garantii de 100%” ca UCRAINA nu va adera la NATO

Federatia Rusa are nevoie de ‘garantii de 100% ca nicio tara nu se gandeste ca Ucraina va putea sa adere la NATO’, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, intr-un interviu acordat BBC, citat de RIA Novosti.

Desfasurarea treptata a fortelor Aliantei Nord-Atlantice in apropierea frontierelor Rusiei a suscitat ‘neliniste’ la Moscova, a spus Peskov, adaugand ca prin actiunile sale NATO incearca sa ‘rupa echilibrul de forte’.

CITESTE SI: UCRAINA: UE va extinde SANCTIUNILE impotriva SEPARATISTILOR prorusi, dar vrea sa-l aduca pe VLADIMIR PUTIN la negocieri 

Prin vocea mai multor oficiali ucraineni, Kievul a declarat ca ar dori sa reia procesul de aderare la NATO, intrerupt in 2010, sub regimul fostului presedinte Viktor Ianukovici, care s-a reorientat catre Rusia.

Dupa anexarea Crimeii la Rusia, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a suspendat cooperarea cu Moscova si a adoptat o serie de masuri pe care le-a justificat prin necesitatea de a asigura securitatea tarilor participante. Avioane-radar patruleaza constant spatiul aerian al Poloniei si Romaniei, iar nave suplimentare au fost trimise in marile Baltica si Mediterana. In plus, Alianta si-a multiplicat exercitiile cu aliatii din Europa de Est si a anuntat o crestere a prezentei sale militare permanente in regiune.

CITESTE SI: VLADIMIR PUTIN: Ucraina ar putea “aluneca spre NEONAZISM” 

Sursa foto: ria.ru