Moțiunea de cenzură a fost depusă de Opoziție în Parlament

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și semnată de parlamentari ai USR și PMP a fost depusă, miercuri, în Parlament. Liberalii vor ca moţiunea să fie citită în plen luni, iar spre sfârşitul săptămânii viitoare să aibă loc votul, calendarul urmând să fie stabilit de Biroul Permanent reunit.

În textul moţiunii de cenzură, liberalii reproşează Guvernului creşterea indicelui ROBOR, creşterea inflaţiei, modificările aduse Codului fiscal, dar şi amânările pentru recepţia autostrăzilor Lugoj – Deva şi Sebeş – Turda.

“Am ajuns astăzi să dezbatem o moţiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă ameninţă, prin miniştri săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanţie că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajaţi fără banii de pensie! Am ajuns cu toţii să ne ruşinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul ţării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplineşte decât formal această funcţie, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea“, afirmă PNL, conform unui draft al moţiunii de cenzură.

De asemenea, liberalii mai susţin în textul moţiunii că “justiţia şi instituţiile statului au ajuns doar nişte unelte politice pentru Guvernul-marionetă controlat de Liviu Dragnea”: “Guvernul Dăncilă Dăncilă nu are curajul să se opună deciziilor arbitarea ale şefului său de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justiţiei sunt modificate doar pentru a deveni legi de protecţie personală pentru Dragnea. Codurile penale sunt modificate cu dedicaţie pentru leadership-ul PSD-ALDE! Altfel spus, actuala putere are o agendă de grup infracţional organizat”.

Liderul PNL, Ludovic Orban, declara că liberalii se bazează pentru a susţine moţiunea pe USR şi PMP, că aşteaptă semnături şi de la Pro România, partidul fondat de Victor Ponta, dar că negociază cu toată lumea, iar negocierile vor continua cu fiecare parlamentar şi cu fiecare grup până în ziua votului.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

În 23 noiembrie 2017, plenul reunit al Parlamentului a respins moţiunea de cenzură “PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” prin care liberalii îi cereau demisia premierului Mihai Tudose. S-au înregistrat 159 de voturi “pentru”, mult sub minimul de 233 de voturi favorabile necesare adoptării.

Sursa foto: realitatea