MOTIUNEA simpla pe EDUCATIE va fi dezbatuta marti in plenul Camerei Deputatilor

Camera Deputatilor

MOTIUNEA simpla initiata de ACL, cu titlul “PSD amaneteaza EDUCATIA pentru a achizitiona voturi”, in care se solicita demisia ministrului Educatiei si retragerea Ordonantei de Urgenta 49/2014, se va dezbate marti, in plenul Camerei Deputatilor.

Semnatarii motiunii ii cer ministrului Educatiei, REMUS PRICOPIE, abrogarea OUG 49/2014, finantarea corecta a EDUCATIEI romanesti, descentralizarea reala si depolitizarea scolii romanesti, renuntarea la a treia sesiune de bacalaureat si rezolvarea de urgenta a problemei manualelor scolare.

Citeste si: Motiunea de cenzura a fost respinsa. Ponta: Ne vedem mai departe de guvernare

ACL atrage atentia asupra faptului ca “inexistenta manualelor tiparite si a manualelor electronice este consecinta faptului ca grupul de afaceri clientelare PSD, care actioneaza in proximitatea Ministerului Educatiei, in complicitate cu inalti functionari ai acestei institutii, se razboiesc intre ei pentru a accesa fonduri uriase din bani publici, pe calea unor licitatii trucate si, apoi, contestate”.

In opinia ACL, este “inadmisibil” si “imoral” ca Guvernul sa modifice in mod substantial Legea Educatiei Nationale, printr-o OUG, fara dezbatere publica, incalcand principiul transparentei decizionale si constituind, astfel, un abuz constitutional. “Prin modul dezastruos in care gestioneaza invatamantul, Guvernul Ponta condamna jumatate din generatia de tineri 2014 la saracie, somaj si mizerie. Daca adunam numarul elevilor picati in prima si a doua sesiune a examenelor de Bac din anul acesta, cifra este catastrofala: peste 100.000 de tineri”, se arata in motiunea ACL.

Semnatarii MOTIUNII mai sustin ca prin ordonanta se infiinteaza colegii postliceale in facultati, ceea ce inseamna mai multi bani de la buget catre facultati, alocati in mod arbitrar.

Citeste si: ACL depune marti motiunea simpla pe Educatie, prin care se cere demisia ministrului Remus Pricopie

“Prin aceasta masura, elevii care nu au luat examenul de Bac au drum liber catre facultati. Prin aceasta ordonanta, Guvernul da posibilitatea universitatilor sa inmatriculeze cu 10% mai multi studenti fata de cati ar trebui sa scolarizeze”, sustine ACL.

Deputatii Opozitiei considera ca ordonanta blocheaza complet descentralizarea sistemului scolar. “Aceasta ordonanta este o bomba cu ceas. A fost adoptata pe furis, fara dezbatere publica, netransparent, nedemocratic si fara sa respecte Constitutia”, mai arata initiatorii MOTIUNII.