MOTIUNILE de CENZURA cu care s-au confruntat GUVERNELE PONTA pana in prezent

Marti 29 septembrie 2015, deputatii si senatorii dezbat si voteaza cea de-a patra MOTIUNE de CENZURA la adresa Guvernelor Ponta, “Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe VICTOR PONTA!”.

Guvernele PONTA s-au confruntat, din mai 2012 pana in prezent, cu trei MOTIUNI de CENZURA. Niciuna dintre cele trei MOTIUNI de CENZURA initiate de parlamentari ai Partidului National Liberal (PNL), Partidului Democrat-Liberal (PDL), Partidului Popular-Dan Diaconescu (PP-DD) si Partidului Social Romanesc (PSRO) nu a fost insa adoptata.

Cea de-a patra MOTIUNE de CENZURA, la adresa Guvernului Ponta IV (17 dec. 2014 — prezent), a fost depusa la 21 septembrie 2015 si a fost semnata de 180 de parlamentari ai PNL. MOTIUNEA de CENZURA este legata de trimiterea in judecata a premierului VICTOR PONTA, initiatorii sustinand ca “premierul compromite o natiune intreaga” si ca liderii UNPR si PSD, Gabriel Oprea si Liviu Dragnea, sunt “complicii” acestuia daca il sprijina in continuare.

CITESTE SI: MOTIUNEA DE CENZURA A PNL, VOTATA MARTI IN PARLAMENT. CARE SUNT SANSELE CA GUVERNUL PONTA SA PICE

Pentru ca MOTIUNEA de CENZURA sa fie adoptata, este nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor, adica de 275 de voturi.

PSD, UNPR, ALDE si minoritatile au anuntat ca vor sustine GUVERNUL, votand impotriva MOTIUNII de CENZURA, in timp ce PNL, PSRO, PMP si UDMR s-au pronuntat pentru adoptarea motiunii.

Prima MOTIUNE de CENZURA cu care s-a confruntat Guvernul Ponta III (5 mar. 2014 — 16 dec. 2014), “Opriti Guvernul Ponta 3 — Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii”, a fost depusa la Parlament, la 13 mai 2014 si a fost semnata de 225 de parlamentari ai PNL, PDL si ai grupului National-Democrat. Potrivit textului MOTIUNII de CENZURA, Guvernul condus de VICTOR PONTA ar fi dus Romania in “orizontul intunecat si corupt” din perioada 2001-2004, dar si in perioada de dinainte de 1989, “cand partidul unic acaparase intreaga tara”.

La 27 mai, MOTIUNEA de CENZURA a fost respinsa, cu 176 voturi pentru si 19 impotriva. Au fost prezenti 326 de deputati si senatori, dintre care au votat 196. Un vot a fost anulat. Pentru retragerea increderii Guvernului ar fi fost nevoie de cel putin 286 de voturi pentru.

A doua MOTIUNE de CENZURA a fost depusa tot la adresa Guvernului Ponta III, la 12 septembrie 2014, fiind initiata de 171 de parlamentari ai Aliantei Crestin-Liberale (ACL: PNL+PDL). MOTIUNEA de CENZURA “VICTOR PONTA pune in pericol statul de drept! Opriti fraudarea alegerilor de catre PSD!”, a fost initiata de liberali si democrat-liberali, care au acuzat Guvernul Ponta pentru “asaltul supra democratiei si asupra statului de drept”, “emiterea pe banda rulanta a ordonantelor de urgenta”, “intrarea oficiala a tarii in recesiune tehnica”, legiferarea migratiei politice la nivel local, intentia de fraudare a alegerilor prezidentiale din 2 noiembrie 2014.

CITESTE SI: PNL A STRANS PESTE UN MILION DE SEMNATURI PENTRU DEMITEREA LUI VICTOR PONTA

La 22 septembrie, MOTIUNEA de CENZURA a fost respinsa de plenul Parlamentului, cu 154 voturi pentru, 12 impotriva si doua anulate. Votul a fost secret cu bile. Pentru adoptarea MOTIUNII de CENZURA era nevoie de votul a jumatate plus unu din totalul parlamentarilor, adica de 288 de voturi pentru.

La 5 iunie 2015, parlamentari ai grupurilor parlamentare ale PNL, Democrat si Popular precum si 12 parlamentari neafiliati, membri ai PSRO, au depus MOTIUNEA de CENZURA intitulata “VICTOR PONTA — demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!”. Semnatarii au solicitat retragerea increderii Guvernului, pe motiv ca ar fi incalcat Constitutia si ar fi savarsit abuzuri inimaginabile, cu ocazia votului din diaspora, la alegerile prezidentiale din 2 si 16 noiembrie 2014.

MOTIUNEA de CENZURA a fost respinsa la 12 iunie, cu 194 de voturi pentru si 13 impotriva. Pentru a trece, aceasta trebuia sa intruneasca 278 de voturi. Votul a fost secret cu bile. Au fost prezenti 417 parlamentari din 554. Si-au exprimat votul 214 parlamentari, iar 7 voturi au fost anulate.

Sursa foto: realitatea