MOTIVARE: CONSTANTIN NICOLESCU transformase CORUPTIA intr-un mod de viata

CONSTANTIN NICOLESCU manifesta “obisnuinta” in a obtine diverse beneficii, apeland la fapte ilegale, arata judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, in MOTIVAREA deciziei de condamnare la sapte ani si opt luni de inchisoare a fostului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Arges.

Informatia apare in motivarea deciziei de condamnare in dosarul in care CONSTANTIN NICOLESCU a fost gasit vinovat ca a luat ilegal fonduri PHARE. Judecatorii noteaza, in acelasi document, si faptul ca Nicolescu transformase acest comportament corupt intr-un mod de viata.

“Se retine obisnuinta manifestata de inculpat de a apela la fapte ilicite pentru a obtine diverse beneficii, durata lunga in timp in care acesta a actionat intr-o modalitate ilegala, transformand o astfel de conduita intr-o modalitate normala de a aborda relatiile cu celelalte persoane precum si prejudiciul ridicat creat dar si afectarea increderii care ar trebui sa existe intr-o astfel de cooperare cu institutii ale Uniunii Europene”, se mentioneaza in motivarea Curtii de Apel Bucuresti.

Magistratii arata ca tocmai acest comportament al lui CONSTANTIN NICOLESCU, in pofida varstei inaintate, justifica condamnarea la sapte ani si opt luni de inchisoare a fostului presedinte al CJ Arges. “Toate acestea justifica, in ciuda varstei inaintate a inculpatului, aplicarea unor pedepse cu inchisoarea pentru fiecare dintre infractiunile deduse judecatii, intr-un cuantum mai ridicat decat minimul special, spre mediul prevazuta pentru fiecare dintre fapte”, sustin magistratii.

CITESTE SI: CONSTANTIN NICOLESCU, fostul presedinte CJ ARGES, a fost condamnat la 7 ani si 8 luni de INCHISOARE 

In documentul citat sunt mentionate si informatii existente in materialul procurorilor. Astfel, judecatorii au ajuns la concluzia ca omul de afaceri Cornel Penescu, condamnat si el in acest caz, era obisnuit sa se “supuna” solicitarilor venite din partea lui Nicolescu. “Din procesele-verbale de redare a convorbirilor rezulta solicitarea directa a inculpatului Nicolescu cu privire la pachete de Paste, precum si obisnuinta inculpatului Penescu de a se supune solicitarilor acestuia”, mai precizeaza magistratii.

In motivarea instantei se mai mentioneaza ca nu este exclus ca Penescu sa fi tinut o evidenta stricta a banilor dati ca mita: “Daca se are in vedere ca acesta a fost deja condamnat pentru alte fapte de aceeasi natura, fiind dovedit ca proceda in aceeasi modalitate si in raport cu alte persoane (spre exemplu, cele implicate in fotbal) devine cu atat mai clara necesitatea unei evidente corecte si fixe a sumelor de bani iesite din contul societatii”.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges CONSTANTIN NICOLESCU este in inchisoare din luna februarie, dupa ce a fost condamnat definitiv la sapte ani si opt luni in dosarul in care a fost acuzat ca a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, in baza unor documente false.

CONSTANTIN NICOLESCU mai este implicat intr-un dosar de coruptie, el fiind cercetat sub control judiciar pentru abuz in serviciu privind incheierea a peste 100 de contracte intre o firma si zeci deautoritati locale din Arges.

In acest dosar, CONSTANTIN NICOLESCU este suspectat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de savarsirea a 35 de fapte de abuz in serviciu si instigare la opt infractiuni de abuz in serviciu.

In dosarul de fraudare a fondurilor PHARE au mai fost condamnati la cate patru ani de inchisoare cu executare Cornel Penescu, actionar majoritar al SC PIC SA Pitesti la data faptelor, si Gheorghe Dobre, asociat si administrator la SC Zeus SA. Instanta a dispus, prin aceeasi hotarare, achitarea lui Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA.

Totodata, Gheorghe Nicut, primar al municipiului Curtea de Arges, Calin Ioan Andrei, primar al municipiului Campulung, Ion Popa, primar al comunei Stalpeni, judetul Arges, si Ion Stefan, primar al comunei Budeasa, din judetul Arges, toti in functii la data faptelor, au primit pedepse de cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

CITESTE SI: Constantin Nicolescu, fostul presedinte al CJ Arges, pus sub control judiciar de DNA

Tot la trei ani de inchisoare cu suspendare a fost condamnat si Florian Despan, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges la data faptelor, iar dirigintii de santier Gheorghe Dumitrache si Tudor Mircea au primit pedepse de cate un an si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucuresti a mai decis ca Nicolescu, Nicut, Stefan, Andrei, Despan si Grigore sa plateasca Ministerului Finantelor peste 880.000 de euro, iar Grigore sa achite 260.800 de euro, sume care reprezinta prejudiciul adus statului. Instanta a dispus si anularea cererilor de finantare a proiectului cu fonduri Phare privind patru unitati de invatamant din judetului Arges. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges si ceilalti inculpati din dosar au fost trimisi in judecata in acest dosar in 18 mai 2011.

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dat, in 28 mai 2013, sentinta in dosar, CONSTANTIN NICOLESCU fiind condamnat atunci la un an de inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel de catre inculpati si de procurorii anticoruptie.

Sursa foto: jurnalul.ro