MOTIVARE DOSAR ANRP: Omul de afaceri VALENTIN VISOIU a RECUNOSCUT MITA data deputatului THEODOR NICOLESCU

Omul de afaceri argesean VALENTIN VISOIU, cercetat in mai multe dosare instrumentate de DNA, a formulat un denunt in care sustine ca i-a dat MITA deputatului THEODOR NICOLESCU, la cererea acestuia, pentru solutionarea favorabila a unor dosare privind drepturi litigioase, se arata in motivarea arestarii preventive a inculpatilor din dosarul ANRP.

VALENTIN VISOIU spune ca MITA a fost data in perioada 2007-2008, cand THEODOR NICOLESCU ocupa functia de vicepresedinte al ANRP.

“Dosarul de urmarire penala cuprinde denuntul formulat de una dintre persoanele ce a fost beneficiar al supraevaluarilor, numitul Visoiu Valentin, care arata ca, ‘pentru solutionarea favorabila a trei dosare privind drepturi litigioase, Nicolescu Theodor-Catalin, in calitate de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, i-a pretins 5% din totalul actiunilor care urmau a fi obtinute in baza titlurilor de conversie obtinute, in schimbul sprijinului acordat pentru solutionarea favorabila si cu celeritate a dosarelor'”, se precizeaza in motivarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind arestarea lui HORIA GEORGESCU si a altor inculpati din dosarul ANRP, citata de Agerpres.

Citestesi: HORIA GEORGESCU si membrii ANRDP au actionat in CUNOSTINTA DE CAUZA contrar obligatiilor care le reveneau

Potrivit sustinerilor lui VALENTIN VISOIU, THEODOR NICOLESCU i-a promis, in cadrul unei intalniri care a avut loc spre sfarsitul anului 2007, ca, daca va achizitiona drepturi litigioase din dosare aflate la ANRP, il va ajuta ca respectivele dosare sa treaca prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD). In schimbul acestui sprijin, THEODOR NICOLESCU urma sa primeasca 5 la suta din totalul numarului de actiuni primite ca despagubire sau echivalentul in bani al acestora, indiferent de pretul la care erau tranzactionate.

VALENTIN VISOIU a relatat ca, in perioada 2007-2008, a achizitionat drepturi litigioase in trei dosare, care au primit de la CCSD decizii de acordare a despagubirilor. Omul de afaceri i-ar fi dat lui THEODOR NICOLESCU, pentru doua dosare 800.000 de euro si aproximativ 350.000 de lei, iar in cazul unui dosar a incheiat un contract de comision fictiv, in baza caruia a virat o alta suma de bani, in lei.

Procurorul-sef al DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, a cerut pe 19 martie sesizarea Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui THEODOR NICOLESCU, urmarit penal in dosarul ANRP pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita si a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Citeste si: Deputatul THEODOR NICOLESCU, pus sub URMARIRE PENALA in dosarul ANRP

“In cursul anului 2008, inculpatul Nicolescu Theodor-Catalin, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a emis in cazul a trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/ 2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA mai preciza ca, in cursul anului 2007, NICOLESCU THEODOR-CATALIN, care la momentul respectiv detinea functia de vicepresedinte al ANRP si calitatea de membru al CCSD, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul actiunilor pe care acestia urmau sa le primeasca in urma conversiei titlurilor de despagubire din dosarele aflate la ANRP. In schimbul banilor, THEODOR NICOLESCU urma sa asigure solutionarea favorabila si cu celeritate a dosarelor de despagubire.

Sursa foto: atacdearges.ro