Motivarea CAB in cazul Mircea DIACONU

Curtea de Apel Bucuresti explica verdictul final dat in cazul DIACONU! Astfel,  in motivarea deciziei definitive privind candidatura actorului pentru PE, se arata ca prin admiterea contestatiei si a candidaturii acestuia “nu se incalca drepturile de a alege si de a fi ales ale cetatenilor, consfintite de Constitutie”.

“Dreptul de a alege nu este incalcat, intrucat cetatenii au posibilitatea exprimarii in mod liber, prin vot, asupra candidatilor pentru Parlamentul European, avand optiunea de a nu-1 vota pe Mircea Diaconu.

(…) Prin urmare, drepturile cetatenilor prevazute in Constitutie se manifesta pe deplin cu ocazia alegerilor candidatilor an Parlamentul European, unde isi pot exercita optiunea de vot in favoarea candidatului dorit”, se arata in documentul CAB.

Citeste si: MIRCEA DIACONU, imaginea trista a unui mare actor care renunta la o cariera uriasa pentru o mana de voturi

CAB mai precizeaza, in motivare, ca reprezentantul Ministerul Public, care este independent, potrivit legii, a sustinut in sedinta de judecata ca Diaconu poate candida la alegerile parlamentare.

“Desi in aceasta cauza procurorul are calitatea de participant in proces, aceasta s-a manifestat in sensul apararii dreptului subiectiv al contestatorului si obtinerii unei hotarari favorabile dlui. Mircea Diaconu, ceea ce conduce la concluzia ca, potrivit principiului ubi aedem est ratio aedem solutio esse debet, ar trebui sa se aplice aceeasi regula – aceea de a formula calea de atac impotriva hotararii numai in ipoteza in care ea contravine pozitiei procesuale exprimate de parchet in cadrul primei instante, intrucat manifestarea de vointa in cadrul procesului civil este irevocabila, iar Ministerul Public a sustinut dreptul constitutional al dlui. Mircea Diaconu de a fi ales, o atitudine ulterioara in sens contrar se constituie intr-un abuz de drept procesual, care ar trebui sanctionat de instanta de judecata tocmai avand in vedere natura dreptului ce face obiectul prezentei cauze”, se mentioneaza in motivare.

Citeste si: CRIN ANTONESCU: Daca MIRCEA DIACONU va obtine un mandat, il aşteptam in grupul liberal din PE

Instanta bucuresteana a mai aratat ca orice limitare a unui drept trebuie specificata expres de lege, prin conturarea precisa a unor imprejurari particulare, nefiind permise generalizarile.