MOTIVAREA INSTANTEI: JEAN PADUREANU poate fi REINTEGRAT in SOCIETATE

JEAN PADUREANU a demonstrat ca isi insuseste scopul preventiv si educativ al pedepsei, asa incat sa poata fi reintegrat in societate, se arata in motivarea Judecatoriei Sectorului 4, care a dispus in 1 mai eliberarea conditionata, decizia fiind contestata.

Padureanu a executat o treime din pedeapsa de 1.218 zile iar in perioada detentiei conduita sa a fost corespunzatoare, se mai arata in document.

“Potrivit caracterizarii atasate la dosar, condamnatul a participat la programe educationale si psihologice desfasurate la nivelul sectiei de detinere, astfel ca se poate considera ca acesta a facut eforturi in sensul indreptarii comportamentului sau. Din punct de vedere al conduitei, petentul nu a fost sanctionat disciplinar pe perioada detentiei si nu a prezentat probleme de adaptare sau relationare. Instanta retine ca, potrivit evaluarii psihologice, petentul este cooperant, accepta dialogul, are o dispozitie predominant apatica si prezinta deteriorare moderata a capacitatii de a invata informatii noi”, potrivit motivarii, citata de Mediafax.

CITESTE SI: Judecatoria Sectorului 4 a decis ELIBERAREA CONDITIONATA a lui JEAN PADUREANU

Judecatorul mai noteaza ca Padureanu a dat dovezi de indreptare prin participarea la activitatile socio-educative “chiar in conditiile in care starea sa de sanatate este una precara”.

Totodata, instanta constata ca petentul condamnat nu este cunoscut cu antecedente penale.

in ceea ce priveste neplata despagubirilor civile invocata de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate, instanta considera ca acesta nu este un motiv care prin el insusi sa conduca la amanarea liberarii conditionate a petentului.

indeplinirea integrala a obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare este una dintre conditiile pe care petentul condamnat trebuie sa le indeplineasca potrivit Codului penal in vigoare pentru a fi liberat conditionat, insa nu si potrivit Codului penal din 1969, acesta din urma fiind stabilit ca lege penala mai favorabila pentru petent.

“in plus, in acest caz neindeplinirea obligatiilor civile nu este o expresie a relei-credinte a condamnatului si nu poate echivala cu lipsa dovezilor temeinice de indreptare, ci a fost determinata de lipsa resurselor financiare ale acestuia care sa permita plata”, se spune in motivare.

Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor a reclamat ca Padureanu nu a achitat cheltuieli de judecata in cuantum de 65.000 lei, despagubiri in cuantum de 328.440 lei si accesoriile, ANAF incepand executarea silita.

CITESTE SI: JEAN PADUREANU, ELIBERAT CONDITIONAT. Decizia a fost CONTESTATA de procurorii DNA

Avocatul sau a depus la dosar copie dupa taloanele de pensie ale clientului sau, care are o pensie de 2.448 de lei, impozitata cu 317 lei, iar din luna august 2014, ca urmare a masurilor dispuse de ANAF, s-a infiintat poprire pentru suma de 711 lei/luna.

Mai mult, din luna octombrie 2014, suma retinuta, poprirea – in cuantum de 1.061 de lei, la care se adauga impozitul, ajunge la 1.400 – 1.500 de lei, de unde rezulta ca pensia sa efectiva este de 1.000 de lei, noteaza instanta, aratand ca Padureanu nu are alte bunuri, singura locuinta pe care o avea fiind sechestrata urmare a dispozitiilor instantei.

“Avand in vedere considerentele expuse, instanta considera ca petentul condamnat este pregatit ca in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional. Instanta apreciaza ca exista premisele ca timpul executat din pedeapsa sa fi fost suficient pentru reeducarea petentului si pentru formarea unei atitudini corecte fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, scopul preventiv si educativ al pedepsei fiind atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei fiind indeplinite. Prin comportamentul avut pe parcursul executarii pedepsei condamnatul a demonstrat ca isi insuseste scopul preventiv si educativ al pedepsei asa incat sa poata fi reintegrat in societate”, se mai spune in motivare.

Fostul presedinte al Gloriei Bistrita Jean Padureanu, condamnat la trei ani si patru luni de inchisoare in dosarul Transferurilor, pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani, ar putea fi eliberat conditionat, dupa decizia din 1 mai a Judecatoriei Sectorului 4, care a fost insa contestata de procurorii DNA. Decizia va fi definitiva.

Sursa foto www.adevarul.ro