MOTIVAREA instantei: TRAIAN BASESCU este cercetat in dosarul “CASA DIN MIHAILEANU” pentru ABUZ IN SERVICIU

Fostul presedinte TRAIAN BASESCU este cercetat, in dosarul “CASA DIN MIHAILEANU”, pentru ABUZ IN SERVICIU, uz de fals si fals in declaratii.

Judecatorii care au decis redeschiderea urmaririi penale in acest dosar sustin, in motivarea deciziei, ca ancheta a fost suspendata intrucat TRAIAN BASESCU a beneficiat de imunitate, in calitate de presedinte, dar precizeaza ca faptele nu s-au prescris.

Magistratii de la Judecatoria Sectorului 1 au confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmaririi penale in dosarul “CASA DIN MIHAILEANU”, in care este implicat fostul presedinte TRAIAN BASESCU.

In motivarea magistratilor se arata ca procurorii Parchetului au cerut instantei sa confirme reinceperea anchetei cu privire la modul in care fostul sef al statului a obtinut, in perioada in care era primar, casa din strada Mihaileanu din Capitala, TRAIAN BASESCU urmand sa fie cercetat pentru ABUZ IN SERVICIU, uz de fals si fals in declaratii, arata Judecatoria Sectorului 1, potrivit romaniatv.net.

“Astfel judecatorul de camera preliminara constata ca in dosarul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica nr. 889/P/2008 au fost efectuate cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, fals in declaratii si uz de fals de catre numitul Traian Basescu.”, se arata in motivare.

Potrivit documentului, judecatorii explica faptul ca Parchetul a dispus neinceperea urmaririi penale fata de TRAIAN BASESCU avand in vedere calitatea acestuia de presedinte al Romaniei, functie pe care a ocupat-o in perioada decembrie 2004 – decembrie 2014, timp in care acesta a beneficiat de imunitate.

Citeste si: BASESCU: Ma astept sa se ajunga la 60, 80 de DOSARE. Potrivit legii 10, am CUMPARAT casa din MIHAILEANU

Judecatorii precizeaza ca, in conditiile in care TRAIAN BASESCU nu mai este sef al statului de la sfarsitul anului 2014, “a disparut cauza care a impiedicat desfasurarea urmaririi penale”.

“In conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum si cu art. 156 C.pen. din 2009 termenul de prescriptie al raspunderii penale se suspenda pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare de neprevazut ori de neinlaturat impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecatorul de camera preliminara constata ca o astfel de cauza a fost aplicabila in prezenta cauza in perioada 2004-2014, timp in care numitul Traian Basescu a beneficiat de imunitate prezidentiala. In ceea ce priveste aplicabilitatea prescriptiei raspunderii penale, judecatorul de camera preliminara considera ca, perioada in care a existat o imposibilitate obiectiva de a desfasura procesul penal, nu intra in calculul termenului de prescriptie al raspunderii penale intrucat aceasta sanctioneaza intr-o masura si inactivitatea imputabila organelor de urmarire penala.”, sustin magistratii in motivare.

Magistratii de la Judecatoria Sectorului 1 au confirmat decizia procurorilor de la Parchetul General de redeschidere a urmaririi penale in dosarul “CASA DIN MIHAILEANU”, in care este implicat fostul presedinte TRAIAN BASESCU.

Citeste si: DOSARUL lui TRAIAN BASESCU privind CASA DIN MIHAILEANU a fost REDESCHIS de judecatori

In anul 2002, pe vremea cand era primar general al Capitalei, TRAIAN BASESCU a primit dreptul de a sta cu chirie intr-o vila de pe strada Stefan Mihaileanu, dupa care, in 2003, el a depus o cerere pentru a cumpara un intreg etaj al imobilului, pentru suma de 19.000 de dolari, cerere aprobata de Primaria Capitalei.

TRAIAN BASESCU a fost acuzat atunci ca nu avea dreptul sa cumpere o locuinta de la stat, pentru ca el avusese in proprietate o casa achizitionata in Bucuresti in 2002, pe care o donase fiicei sale. In anul 2005, Parchetul General a dispus neinceperea urmaririi penale pe numele lui TRAIAN BASESCU, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii.  Avocata lui TRAIAN BASESCU in acest dosar a fost atunci ELENA UDREA.

TRAIAN BASESCU a spus, miercuri seara, ca se asteapta ca pe numele sau sa fie deschise 60-80 de dosare penale, sustinand ca atunci cand si-a terminat mandatul de primar impotriva sa erau depuse 700 de plangeri de catre chiriasi ai unor imobile nationalizate si de catre “mici afaceristi” carora Primaria Capitalei, pe care a condus-o in perioada 2000-2004, le-a demolat chioscurile.

“Daca am incalcat legea, voi raspunde, dar eu sunt convins ca am procedat corect si respectand legile (…) Daca instanta va considera ca Primaria si eu am interpretat legea gresit, ma voi supune si probabil voi reveni la starea de dinainte, nu ma voi opune”, a sustinut fostul presedinte.

El a precizat ca locuinta din Mihaileanu este, de fapt, un bloc cu 12 apartamente, el cumparand unul dintre acestea in calitate de chirias, in baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor cladiri preluate in mod abuziv de regimul comunist si care ii acorda dreptul de a cumpara imobilul daca acesta nu era revendicat, indiferent daca mai avea sau nu o casa.

Intrebat daca dosarul “Casa Mihaileanu” a fost inchis in 2005 din cauza imunitatii, fostul sef al statului a negat.

“In niciun caz. Va marturisesc ca acum fiind provizoriu instalat la Scroviste, nu am actele la indemana, dar din cate imi aduc aminte a fost o analiza a situatiei legale si in nciun caz nu s-a inchis pe chestiune de imunitate”, a explicat TRAIAN BASESCU.