MOTIVAREA judecatorilor pentru arestarea fostului ministru ELENA UDREA

elena udrea, dna, confruntare, denuntatori, arestare preventiva, dosar gala bute

A fost facuta publica motivarea judecatorilor pentru arestarea Elenei Udrea. Amintim ca fostul ministru va afla marti daca vafi eliberata, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit pentru marti judecarea contestatiei depuse de Udrea fata de arestarea sa preventiva in dosarul Microsoft. Pana atunci, apropiatii lui Udrea au fost adusi rand pe rand, la DNA, pentru audieri: Dorin Cocos, Gheorghe Stefan “Pinalti” si Adrian Gardean, om de afaceri care a sponsorizat Gala Bute, cu totii au fost audiati de procurori. Dar sa vedem ce spune motivarea judecatorilor privind arestarea Elenei Udrea.

“Din declaratia inculpatului Sandu Gabriel rezulta ca incultata Elena Udrea si-a exercitat autoritatea decurgand din functia de ministru si din calitatea de vicepresedinte PDL pentru a obtine promovarea HG 460/2009 si asigurarea bugetului necesar derularii contractului. Faptul ca Dorin Cocos a cerut si a primit bani coroborat cu declaratia lui Sandu Gabriel din care rezulta ca inculpata Elena Udrea a facut presiuni asupra sa in vederea obtinerii HG sunt de natura sa determine, in opinia instantei, o suspiciune rezonabila in sensul comiterii infractiunii pentru care aceasta este cercetata.

Citeste si: ELENA UDREA, SOLICITARI SURPRINZATOARE in INCHISOARE

Inculpata Elena Udrea nu a negat si a recunoscut discutia cu Dinu Pescariu, dar i-a dat o alta explicatie in sensul ca Dinu Pescariu i-ar fi cerut doar sa afle daca un anumit avocat care reusise sa deblocheze un cont al unei persoane cercetate in acelasi dosar este prieten cu seful unui serviciu secret roman, instanta considera ca se poate vorbi de o suspiciune rezonabila a comiterii infractiunii de trafic de influenta”, se arata in motivarea instantei.

“Simpla calitate de sotie a lui Dorin Cocos nu este suficienta pentru a se considera ca a avut suficienta pentru a se considera ca a avut cunostinta de toate actiunile acestuia si ca a fost de acord cu ele. Pe de alta parte, chiar si daca acest lucru ar fi adevarat, Elena Udrea nu ar putea fi acuzata decat de favorizarea infractorului, pentru ca exista insa o cauza de nepedepsire decurgand tocmai din calitatea de sotie a inculpatului presupus favorizat.

Citeste si: ELENA UDREA a primit vizita mamei sale in AREST. Cu cine sta in CELULA fostul ministru

In opinia instantei, daca suma de un milion de euro, cat si banii platiti ulterior, dupa incheierea promisiunii de cumparare din aprilie 2013, au provenit din comiterea de infractiuni de catre Dorin Cocos, fiind platiti tot de catre Dorin Cocos, nu se poate trage concluzia ca automat, datorita calitatii sale de sotie, inculpata Elena Udrea poate fi acuzata de spalare de bani in modalitatea indicata de organele de urmarire penala.

Imprejurarea ca inculpata nu are antecedente penale, are studii superioare, este bine integrata social nu este de natura sa micsoreze starea de pericol pentru opinia publica intrucat fenomenul coruptiei”, se mai arata in motivare.

Elena Udrea a fost arestata pentru 30 de zile de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul Microsoft. Decizia ICCJ nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta.