Motivul incredibil pentru care Toma Caragiu a murit în timpul cutremurului din 1977

Deşi în ultimii 28 de ani cutremurele care au zguduit România nu au avut magnitudini mai mari de 6,9 grade pe scara Richter, cel mai grav seism de care a avut parte ţara noastră a avut loc pe 4 martie 1977.

Atunci, magnitudinea era de 7,2 grade pe scara Richter, iar cele mai multe victime au fost înregistrate în Bucureşti, acolo unde zeci de clădiri au fost distruse şi mii de vieţi curmate. Plecat în dimineaţa zilei de 4 martie din Bucureşti, alături de soţie, Toma Caragiu a ajuns la Periş şi la Titu, însă partenera lui s-a plictisit şi a decis să se ducă pe Valea Parhovei să se plimbe, iar marele actor s-a întors în Capitală.

De-a lungul zilei, el a vorbit la telefon cu familia şi cu mai mulţi prieteni, iar unii dintre aceştia l-au şi vizitat. Deşi a fost invitat în oraş de diferite personalităţi, Toma Caragiu nu a vrut să îşi părăsească locuinţa, deoarece soţia lui i-a spus că îl va suna la ora 21.30. Şi, cum la acea vreme nu exista telefon mobil, singura modalitate de a comunica era telefonul fix, aflat în apartamentul  de la etajul doi din blocul Colonadelor 3, în care marele actor locuia.

Din păcate, cutremurul din 1977 a avut loc la ora 21.22, iar în acel moment în casa lui Toma Caragiu se afla şi Alexandru Bocăneţ, regizorul care colabora cu marele actor român. Potrivit martorilor, apartamentul lui Toma Caragiu a rămas aproape intact, însă el a încercat să se salveze şi a ieşit din locuinţă, neştiind că acest gest va fi unul fatal.

Pe 10 martie, trupul său a fost găsit sub ruine, iar o zi mai târziu a fost înmormântat la Cimitirul „Bellu“ din Bucureşti. Toma Caragiu avea la acea vreme 52 de ani şi era unul dintre cei mai mari actori pe care ţara noastră îi avusese. Şi astăzi, numele lui este unul de referinţă pentru lumea cinematografică şi a teatrului.

Sursa text: okmagazine.ro