MS: Sistemul CARDULUI DE SANATATE este FUNCTIONAL

In cele cateva zile care au trecut de la demararea sistemului privind implementarea CARDULUI DE SANATATE, rapoartele zilnice atesta faptul ca acesta este FUNCTIONAL si ca, de la zi la zi, un numar tot mai mare de servicii medicale se acorda in baza documentului, se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de Ministerul Sanatatii (MS).

“O mare parte din furnizorii de servicii medicale si asigurati au inteles necesitatea si importanta implementarii cardului de sanatate in sistem. Cardul national de sanatate, alaturi de reteta electronica si dosarul electronic reprezinta obiective importante pentru informatizarea sistemului de sanatate si fac parte din proiectul de control si disciplina financiara a sistemlui de asigurari de sanatate. Exista insa si persoane care contesta acest proiect, menit sa faca ordine in sistem si sa stopeze fraudarea fondurilor din sanatate. In incercarile disperate de a compromite acest sistem, acestia au recurs la metode de intoxicare si manipulare prin intermediul retelelor de socializare”, se spune in comunicat.

MS precizeaza ca acest document nu poate fi utilizat in sistemul bancar si nici nu contine sume de bani destinate asiguratilor, asa cum eronat exista mai multe comunicari pe diverse retele de socializare. “Cardul national de sanatate primit de asigurat contine numai datele de identificare ale asiguratului. Atragem atentia ca astfel de mesaje care dezinformeaza opinia publica produc confuzie care poate duce la tensiuni intre pacienti si furnizorii de sanatate. MS si CNAS considera ca astfel de informari tendentioase pun in pericol procesul de implementare a sistemului si reprezinta incercari de blocare  a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare si stoparea fraudelor din sistem”, se mai arata in text.

Citeste si: PNL solicita AUDIEREA presedintelui CNAS in Comisia pentru Sanatate a Camerei

Potrivit MS, pe card si in memoria electronica a cardului sunt imprimate urmatoarele informatii: numele si prenumele asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate (CID), data nasterii si termenul de valabilitate al cardului, care este de cinci ani. Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe CARDUL DE SANATATE date medicale.

In comunicat se mai arata ca MS si CNAS au realizat ample campanii de informare cu aceste informatii, utilizand toate parghiile de care dispun: spoturi informative audio si video difuzate pe posturile de radio si TV, conferinte de presa, comunicate de presa, declaratii de presa, prezenta autoritatilor in emisiuni pe tema CARDULUI DE SANATATE, intalniri cu asociatiile de pacienti, intalniri cu furnizorii de servcii medicale. 

Citeste si: NICOLAE BANICIOIU: Cer MEDICILOR DE FAMILIE sa dea dovada de RESPONSABILITATE si PROFESIONALISM

Si CNAS a precizat intr-un comunicat remis miercuri presei ca numarul serviciilor medicale si farmaceutice validate cu CARDUL DE SANATATE este in crestere, marti fiind validate 226.339 de servicii fata de ziua anterioara cand au fost validate pe baza cardului 87.914 servicii medicale.

CNAS mai arata ca numarul cardurilor activate in sistem s-a dublat de la o zi la alta. Astfel, daca luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marti au fost activate 248.777 carduri.

“Ieri s-a inregistrat si o crestere majora a numarului de servicii medicale si farmaceutice validate cu cardul de sanatate, la nivel national. Luni, 87.914 servicii au fost validate cu cardul de sanatate si 136.556 servicii acordate fara card. Marti, 226.339 de servicii au fost validate cu cardul de sanatate si 183.489 servicii acordate fara card”, arata CNAS.

In Bucuresti, de asemenea, numarul serviciilor validate cu cardul depaseste cu mult numarul de servicii acordate fara CARD DE SANATATE. Astfel, au fost validate cu cardul 28.656 de servicii medicale dintre care 15.308 acordate in cabinetele medicilor de familie. Au fost acordate fara CARDUL DE SANATATE 16.349 de servicii, dintre care 9.557 la cabinetele medicilor de familie.

“Cifrele de ieri atesta faptul ca unii medici au inteles importanta acestui sistem si il utilizeaza. Insa, avem semnale ca, in continuare, exista medici care refuza sa acorde servicii medicale asiguratilor care nu prezinta cardul de sanatate. Acest lucru nu trebuie sa mai continue si principala grija a medicilor trebuie sa fie aceea de a acorda ajutor pacientului care vine in cabinetul sau”, a declarat VASILE CIURCHEA, presedintele CNAS.

CNAS ii sfatuieste pe furnizorii de servicii medicale care intampina probleme de functionalitate a CARDULUI DE SANATATE sa apeleze la sistemul help desk pentru a remedia problemele in cel mai scurt timp.

“In situatia in care aceasta problema nu poate fi remediata rapid, medicul ii va acorda serviciul medical pacientului fara a-l valida cu cardul de sanatate. Aceste servicii vor fi decontate in sistem, asa cum prevede legislatia in vigoare. Sistemul cardului de sanatate este creat sa realizeze mult mai mult de 9.000 de accesari concomitente pe secunda. Insa, daca din acest numar de accesari o mare parte sunt realizate gresit, sistemul functioneaza mai lent”, sustin reprezentantii CNAS.

Sursa foto: monitorulexpres.ro