MS va continua in 2015 DEZVOLTAREA Programului national de TRANSPLANT de organe

Ministerul Sanatatii (MS) va continua in anul 2015 DEZVOLTAREA Programul national de TRANSPLANT de organe, tesuturi si celule de origine umana, au anuntat luni reprezentantii institutiei.

“Pentru anul viitor ne propunem cresterea numarului de centre de transplant de organe, construirea celor patru banci de multitesut si celule pentru care in acest an am finalizat studiile de fezabilitate, precum si dezvoltarea transplantului pulmonar. Evident ca vom urmari si cresterea numarului de bolnavi transplantati care anul acesta au fost mai multi cu peste 10 la suta”, a declarat NICOLAE BANICIOIU, ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca anul 2014 a fost unul in care Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala pentru Transplant (ANT) au inregistrat importante succese in domeniul transplantului.

Citeste si: PREMIERA IN ROMANIA: Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures introduce IMPLANTUL de INIMA ARTIFICIALA

“In ultimul an am reusit cresterea numarului de centre acreditate pentru prelevare de organe de la 16 cate erau functionale la 42. De asemenea, foarte important, am identificat resursele financiare pentru a remunera coordonatorii de program si medicii anestezisti care identifica potentialii donatori. Mai mult, au devenit operationale spitalele Sf. Maria si Coltea pentru transplant hepatic, resprectiv transplant medular”, a adaugat NICOLAE BANICIOIU.

Citeste si: Romania, pe PRIMUL LOC in Europa in privinta cresterii procedurilor de TRANSPLANT

Conform datelor furnizate de ANT, in 2014 au fost efectuate aproximativ 120 transplanturi de ficat, peste 300 de transplanturi de rinichi si in jur de 200 de transplanturi medulare si cateva sute de transplanturi tisulare.