Cine au fost Sfinții 40 de Mucenici: Istorie, tradiții și obiceiuri

Totul a inceput atunci cand conducatorul celor 40 de mucenici, Agricola, un cunoscut dusman al crestinilor, a aflat ca acestia nu vor sa renunte la religia lor si le-a ordonat sa isi lase credinta. Mucenicii nu au tinut cont de ordinul dat de Agricola.

“Cum am luptat si am biruit pe vrajmasi, pentru imparatul pamantesc, tot asa vom lupta si pentru Imparatul ceresc, impotriva vrajmasilor Lui” a spus mucenicul cu gradul cel mai mare, Chirion. Pentru ca nu a putut sa-i convinga sa renunte la credinta, Agricola a ordonat ca toti cei 40 de tineri ostasi sa intre dezbracati in lacul Sevastia, care, in acea perioada a anului, era aproape inghetat.

Unul dintre ei nu a rezistat si a iesit din apa, dar intrand in baia calda cu care erau ademeniti cei din lac a murit. Numarul mucenicilor s-a completat cu unul dintre temniceri care, vazand taria martirilor, s-a declarat si el crestin si a intrat in lac, alaturi de ceilalti. Dupa ce au fost scosi din apa, martirilor li s-au sfaramat gleznele, apoi au fost arsi de vii.

Aceasta zi marcheaza inceputul anului agrar, celebrat la echinoctiul de primavara, hotar intre iarna si vara, intre zilele aprige ale Dochiei si zilele calduroase ale Mosilor.

 In aceasta zi, se preparara sfintisorii si este permis sa se bea 40 de pahare de vin (o reminiscenta a unor vechi practici pagane din antichitate). Oamenii considerau ca vinul baut pe 9 martie se transforma de-a lungul anului in sange si putere de munca. Daca cineva nu putea sa bea atatea pahare cu vin, trebuie sa guste sau macar sa se stopeasca cu vin.

Tot in aceasta zi se aprinde focul prin curti si gradini si se purifica oamenii si animalele prin stropirea cu apa sfintita. De asemenea, se bate pamantul cu maiul pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii.

Tot astazi se poate afla norocul in noul an prin prepararea turtei de macinici. In traditia populara romaneasca, focurile care se aprind in dimineata zilei de Macinici (imediat dupa miezul noptii) reprezinta arderea simbolica a spiritului iernii si renasterea spiritului verii.

Sursa foto: realitatea.net