Muftiul MUURAT IUSUF: Vom incerca sa INTEGRAM REFUGIATII in SOCIETATEA ROMANEASCA

Reprezentantul Muftiatului Cultului Musulman in Romania, MUFTIUL MUURAT IUSUF a acordat un interviu Agerpres in apropierea sarbatorii musulmane KURBAN BAYRAM (Sarbatoarea Sacrificiului), care va incepe joi, 24 septembrie.

Cu ocazia acestui interviu, Muftiul a vorbit si despre CRIZA REFUGIATILOR si cum Muftiatul ar putea ajuta in gestionarea potentialilor migranti ce ar putea sa soseasca in Romania.

Astfel, intrebat despre misiunea pe care si-o va asuma MUFTIATUL in fata valului de imigranti si refugiati, MUURAT IUSUF a declarat ca este pregatit sa acorde ASISTENTA RELIGIOASA REFUGIATILOR si ii va ajuta sa se INTEGREZE IN SOCIETATEA ROMANEASCA, respectand modelul de convietuire interetnica si interreligioasa din Romania.

CITESTE SI: IOHANNIS DESPRE DECIZIA PRIVIND COTELE DE REFUGIATI: COTELE NU REPREZINTA O SOLUTIE

”Muftiatul, ca institutie de cult, este pregatit sa ACORDE ASISTENTA RELIGIOASA REFUGIATILOR care fug din calea razboiului si imigrantilor care ar putea sa soseasca in Romania si, cu ajutorul Secretariatului de Stat pentru Culte si al Guvernului, speram sa le putem fi de folos acestor confrati intru religie. Noi vom incerca prin intermediul personalului pe care-l avem sa-i ajutam sa se integreze in societatea romaneasca pe timpul cat vor fi gazduiti in Romania si chiar sa-i INTEGRAM IN SOCIETATEA ROMANEASCA, daca vor dori acest lucru, bineinteles RESPECTAND CULTURA SI CIVILIZATIA ISLAMICA DIN TARA NOASTRA, care este asezata pe aceste meleaguri de mai bine de 800 de ani. Aici, comunitatea musulmana este foarte bine integrata in societatea romaneasca, a consacrat un MODEL DE CONVIETUIRE INTERETNIC SI INTER-RELIGIOS si de aceea si ceilalti confrati care vor sosi la noi sunt OBLIGATI SA SE INTEGREZE REPEDE IN SOCIETATEA ROMANEASCA si sa se raporteze la valorile musulmanilor de aici. In vederea rezolvarii acestei probleme consider ca toti liderii musulmani ar trebui sa se implice mai activ mai ales ca sunt state din lumea islamica cu posibilitati financiare mult mai mari si bineinteles toti oamenii de buna credinta pot contribui la depasirea acestei situatii de criza.”

Muftiul a fost de asemenea intrebat despre cum va afecta un eventual val migrationist societatea romaneasca in ansamblu si vechea comunitatea musulmana de aici, tinand cont ca religia este predate diferit in functie de statul de provenienta. Muurat Iusuf a argumentat ca practica islamului este in mare parte la fel ca cea a musulmanilor din Romania, iar cetatenii romani nu au de ce sa se teama.

CITESTE SI: CEHIA VA CONTESTA LA CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE DECIZIA UE PRIVIND COTELE OBLIGATORII

”Consider ca nu vor fi niciun fel de probleme in ceea ce priveste integrarea acestora, mai ales ca tara noastra a avut dintotdeauna RELATII BUNE CU STATELE ARABE. Majoritatea refugiatilor PRACTICA ISLAMUL LA FEL CA SI NOI, iar poporul roman este recunoscut, pe plan international, ca avand o ATITUDINE DESCHISA fata de alte comunitati culturale si religioase din strainatate. Eventuale TEMERI ALE CETATENILOR ROMANI NU SE JUSTIFICA pentru ca nu avem exemple sau informatii concrete din partea liderilor religiosi musulmani din statele unde acestia au fost primiti sau care ii gazduiesc temporar.”

Intrebat despre cum ii va integra pe refugiatii ajunsi in Romania, Muftiul a tinut sa precizeze ca ”Romania are o DEMOCRATIE FOARTE BINE STATUATA, care respecta drepturile fundamentale ale omului, libertatea de exprimare, libertatea religioasa iar eu, ca musulman, sunt foarte avantajat, raportat la exemplele pe care le am din alte tari cu democratii care se definesc drept exemplare.”

CITESTE SI: MITROPOLITUL BANATULUI SE DEPLASEAZA IN ZONELE MORAVITA SI LUNGA PENTRU A PREGATI COMUNITATILE SA AJUTE REFUGIATII

Potrivit reuniunii de ieri a UE, care a votat COTELE OBLIGATORII DE REFUGIATI, Romania va trebuie sa gazduiasca peste 4.000 de refugiati si migranti, majoritatea de religie musulmana.

Interviul integral pe Agerpres

Sursa foto: ziuaconstanta