MUGUR ISARESCU a facut un ANUNT despre MONEDA EURO

Romania trebuie sa adopte euro la un moment dat, iar problema e cand, si nu daca, pentru ca noi nu avem optiunea opt-out, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la “Good Governance Summit”, informeaza Agerpres.

“Din perspectiva juridica, adoptarea euro este ceva ce s-a realizat, pentru ca, exceptand Anglia si Danemarca, Romania nu are optiunea de opt-out (optiunea de te opune – n. r.) din uniunea economica si monetara. Aceasta inseamna ca Romania trebuie sa adopte euro la un moment dat. Pentru Romania, problema este cand, si nu daca, pentru ca noi nu avem optiunea opt-out”, a spus Mugur Isarescu.

Acesta a subliniat ca gestionarea procesului de adoptare a euro este lasata la discretia statelor, in ciuda angajamentului de jure de a adopta aceasta moneda. Potrivit lui Isarescu, Romania indeplineste criteriile nominale de la Maastricht, insa, pe langa acestea, este nevoie si de convergenta reala.

De asemenea, guvernatorul a precizat ca statele care au adoptat euro – Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Slovenia – sunt tari mici, au o situatie geopolitica diferita de a Romaniei si un nivel de convergenta reala diferit. Tarile mai mari, cu un regim de curs de schimb flexibil, cum ar fi Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Romania, sunt mai prevazatoare in ceea ce priveste adoptarea euro, iar situatia lor este diferita. Niciuna dintre aceste tari nu a anuntat o data pentru adoptarea euro, a adaugat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a atras atentia asupra faptului ca o zona cu o moneda unica nu este un loc pentru economii cu probleme de competitivitate si ca este nevoie de reforme structurale finalizate pentru a avea succes.

Sursa foto: bnr