MUGUR ISARESCU: CONVERSIA tuturor creditelor in FRANCI ELVETIENI la cursul istoric ar duce la PIERDERI de 5,7 miliarde de lei

CONVERSIA creditelor din FRANCI ELVETIENI in lei la cursul istoric ar genera PIERDERI de 5,7 miliarde de lei (0,8 la suta din PIB), iar CONVERSIA tuturor creditelor in valuta (franci plus euro) la cursul istoric din momentul acordarii creditului ar genera PIERDERI de 9,8 miliarde de lei (1,4 la suta din PIB), a declarat vineri guvernatorul BNR, MUGUR ISARESCU, in cadrul unei conferinte de presa pe tema problemelor generate de aprecierea FRANCULUI ELVETIAN.

“Cine suporta toate aceste pierderi? Poate domnul Piperea (avocatul Gheorghe Piperea — n.r.)!”, s-a intrebat retoric guvernatorul BNR.

Seful bancii centrale a prezentat o serie de calcule cu privire la CONVERSIA creditelor, din care reiese ca o CONVERSIE realizata la cursul istoric plus 30 la suta ar insemna PIERDERI totale de 3,9 miliarde de le (0,5 la suta din PIB), in cazul tuturor creditelor in franci, si de 4,2 miliarde de lei (0,6 la suta din PIB) in cazul tuturor creditelor in franci si euro.

Citeste si: BNR a gasit solutii pentru creditele in franci elvetieni

MUGUR ISARESCU a avertizat ca, in cazul CONVERSIEI creditelor la cursul istoric, trei sau patru banci din sistem ar avea nevoie de infuzii semnificative de capital, caz in care banca ar putea da statul in judecata pentru recuperarea banilor.

“Am avut o problema cu o banca mica, ce reprezenta 0,5 la suta din sistem, Bank of Cyprus, si am constatat ce inseamna efectul de contagiune”, a explicat MUGUR ISARESCU, citat de Agerpres.

FRANCUL ELVETIAN s-a apreciat puternic, in data de 15 ianuarie, pe pietele internationale, castigand aproape 30 la suta in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani. In aceeasi zi, la Bucuresti, leul a pierdut aproape 16 la suta fata de franc, pana la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotatia din sedinta de miercuri, de 3,7415 lei/franc.

Citeste si: BNR va modifica regulamentul privind unele conditii de creditare si cel privind clasificarea creditelor si plasamentelor

In context, a reaparut discutia referitoare la romanii cu credite in franci, care, potrivit autoritatilor sunt in numar de aproximativ 75.000.

Una dintre solutiile avansate este cea referitoare la CONVERSIA creditelor din valuta in moneda nationala, la un curs care nu poate depasi cu mai mult de 20 la suta cursul din momentul contractarii creditului si fara costuri suplimentare pentru client.