MUGUR ISARESCU, despre APARTENENTA ROMANIEI la UNIUNEA BANCARA

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR,  a declarat, joi, la Constanta, ca apartenenta ROMANIEI  la Uniunea Bancara ar avea ca efect intarirea stabilitatii financiare.

“Este de asteptat ca apartenenta la Uniunea Bancara sa aiba drept efecte intarirea stabilitatii financiare, sporirea increderii in sistemul bancar national, sprijinirea unei cresteri sustenabile a creditarii si a activitatii economice”, a afirmat Isarescu, in cadrul festivitatii organizate la Academia Navala Mircea cel Batran cu prilejul decernarii guvernatorului BNR a titlului de Doctor Honoris Causa.

Citeste si: Comisia Europeana, nemultumita de acordul de parteneriat transmis de Guvern

Oficialul BNR a prezentat motivele pentru care Romania trebuie sa intre in Uniunea Bancara.

“De ce Romania chiar trebuie sa intre in Uniunea Bancara? Prima motivatie, 70% din activele nete ale sistemului bancar din Romania sunt in mainile unor entitati bancare financiare din strainatate, majoritatea europene. Ca e bine, ca e rau…, acum este un fapt. Si atunci, in timp ce aceste entitati intra in Uniunea Bancara, ai doua posibilitati.

Citeste si: INS: La cat se cifreaza veniturile lunare ale unei familii din Romania

 Prima posibilitate este sa afli de la aceste entitati, deci de la BCR Viena — Austria, sa vina Andreas Treichl si sa spuna ce se discuta la Frankfurt si sa-mi spuna ce vrea el sa-mi spuna (…). Sau a doua, sa am curajul sa spun aceasta este realitatea din Romania, mai devreme sau mai tarziu cand voi intra in zona euro trebuie sa intru in Uniunea Bancara si sa iau decizia de pe acum. Or, la noi s-a ajuns la un consens politic, si presedintele si premierul vorbesc despre intrarea Romaniei in zona euro”, a spus guvernatorul BNR.

Acesta a mentionat ca tara noastra a stabilit anul 2019 pentru adoptarea monedei unice — euro.

Sursa foto: zf.ro