Mugur Isarescu ne linisteste: Nu va exista o avalansa de scumpiri

Mugur Isarescu este convins ca aplicarea noilor taxe si impozite negociate de guvernul Ponta cu FMI, nu vor avea un impact negativ asupra nivelului de trai din Romania.

“Conform datelor noastre preliminare si unor prime evaluari pe baza unor modele pentru ca avem asa ceva, impactul (n.r. – noile taxe si impozite anuntate de Guvern) este limitat undeva la 0,2% si consecintele in lant sunt, de asemenea, limitate. Probabil ca vom schimba doar balanta riscurilor de la un echillibrata la una usor in crestere”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR.

Isarescu ii da votul sau de incredere lui Ponta, anuntand ca nu vor exista scumpiri majore:

“Nu vedem deloc o avalansa de scumpiri, scumpiri in lant. Acestea sunt tabu-urile noastre de 20 de ani incoace. Impactul este limitat. Erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe partea de venituri. Pâna la urma Guvernul a hotarât sa mearga pe ambele”, a mai spus Isarescu.

In ce priveste negocierile cu FMI pentru bugetul din 2014, guvernatorul BNR spune ca prognoza de crestere economica pentru 2014, de 2,2%, este “realista si prudenta”.