MUGUR ISARESCU: O intarire a monedei nationale NU ESTE de dorit

SEFUL BNR, MUGUR ISARESCU, BNR, CONDUCE, STRUCTURA, COMITETUL NATIONAL PENTRU SUPRAVEGHEREA MACROPRUDENTIALA, ROL, AVERTIZA, GUVERN, DECIZII, PERICOL, STABILITATE FINANCIARA, ROMANIA

Guvernatorul Bancii Centrale, MUGUR ISARESCU, considera ca o intarire a monedei nationale NU ESTE de dorit, intrucat acest lucru ar presupune mentinerea pe termen lung a salariilor la niveluri scazute, avand in vedere cresterea lenta de productivitate.

“Tare nu cred ca am face bine daca am lasa leul sa se intareasca. Cred ca este pe unde trebuie sa fie (cursul — n. r.). Unde trebuie sa fie? Cam pe aici! (…) De aceea, am dat ULC-ul acela, raportul intre salarii si productivitate. Daca ai un ULC negativ, exista motive de intarire in continuare, pentru ca exista un castig de productivitate. Dar asta ar insemna sa ai crestere de productivitate permanent peste cresterile salariale. Vedeti care este atmosfera in tara. Se scriu articole despre Romania coloniala, salariile coloniale din Romania, deci, sincer sa va spun, eu nu vad ca, fiind in Uniunea Europeana, avand inca migratie de forta de munca, putem sa pastram nivelul salarial «a la long» la niveluri foarte scazute. Dimpotriva! (…) In mintea mea, nu vad deloc un leu mai apreciat”, a spus, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, MUGUR ISARESCU, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Citeste si: Moise Guran, critici dure la adresa lui Isarescu: Cand zeii ajung in amurg, e mai bine sa-i lasi sa se duca la pensie

In ceea ce priveste riscul de crestere a pretului la titei pe plan international, care ar putea pune presiune pe inflatie, guvernatorul sustine ca, intr-un astfel de scenariu, se va recurge la alte solutii, nu la intarirea leului.

“Daca pretul titeiului se va aprecia, acesta va fi impactul asupra inflatiei in Romania. Atunci nu mai reducem dobanzile sau ne gandim la altceva. Nu vad de ce, pe termen lung, sa apreciem leul. Tara a recastigat, dupa eforturi uneori traumatice, o pozitie externa relativ stabila, deficite de cont curent de 1-3 la suta. Nu ne trebuie surplusuri. Deficitul este acoperit de investitii straine directe. Credem ca ele vor continua, va continua categoric si absorbtia de fonduri europene. Speram ca aceasta absorbtie sa fie mai buna”, a explicat seful BNR.

MUGUR ISARESCU nu pledeaza nici pentru un excedent extern, avand in vedere ca Romania nu a ajuns la un nivel suficient de dezvoltare pentru a-si permite acest lucru, iar experienta din perioada comunista arata ca o fortare a platii datoriilor externe poate avea efecte nedorite.

Citeste si: MUGUR ISARESCU: Alcoolul si tutunul se ieftinesc anul viitor, dar se scumpeste benzina

“O tara care trebuie sa se dezvolte, cand ajunge pe excedent, inseamna ca da capital, adica ramburseaza datorii. (…) Nu sunt adeptul acestei pozitii. Nu sunt adeptul nici unei abordari a ciclului datoriei externe a unei tari de tip Romania in perioada comunista. Ne-am indatorat zece ani, in anii ’70 si in anii ’80, ne-am apucat sa platim pana la ultimul cent datoria externa. Am trait acele momente si au fost efecte dramatice. S-a izolat tara, s-au creat niste deficite interne care, apoi, au explodat imediat dupa 1989”, a subliniat guvernatorul BNR.

In opinia sa, Romania trebuie sa aiba deficite rezonabile, care sa nu sara de 4 la suta, finantate autonom, nu din rezerve sau din “strangeri de curea”.