MUGUR ISARESCU: Trebuie sa ne GANDIM BINE daca mentinem tinta de 1 ianuarie 2019 pentru ADOPTAREA EURO

Data de 1 ianuarie 2019, pentru adoptarea euro, nu mai este doar ambitioasa, ci devine foarte ambitioasa, si trebuie sa ne GANDIM BINE daca mentinem aceasta tinta si ce avem de facut pentru ca, desi Romania indeplineste toate cele cinci criterii de la Maasrticht, exista inca riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, MUGUR ISARESCU, la conferinta “Calea Romaniei catre Zona Euro”.

“Discutia trebuie sa intre pe un camp extrem de serios. Suntem deja in aprilie 2015 si inca nu avem o foaie de parcurs. (…) Daca nu trecem in clar ce avem de facut in fiecare trimestru, nu avem o foaie de parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare alta data ar fi va fi lipsita de credibilitate si ne va crea mai multe probleme. Ne vom incalci in tot felul de explicatii, iar aici credibilitatea este esentiala”, a subliniat MUGUR ISARESCU, citat de Agerpres.

El a precizat ca acest obiectiv trebuie asumat de intreaga societate si parafat printr-un act, fie ca este vorba de o declaratie in Parlament, o lege sau un pact politic.

Citeste si: MUGUR ISARESCU: Data tinta pentru adoptarea monedei unice a fost fixata. Din codasi, am ajuns fruntasi

“Era timpul sa discutam despre drumul pe care Romania il are de parcurs, cu atat mai mult cu cat, printr-un consens politic, este adevarat, mai mult verbal, si printr-un angajament trimis la Washington, noi am stabilit o tinta si, de la un punct incolo, fara sa exagerez, zilele intra in sac. Adica timpul devine scurt pentru a ne atinge tinta”, a precizat MUGUR ISARESCU.

In privinta necesitatii de a avea o tinta clara, guvernatorul BNR a spus ca, din experienta sa, a constatat ca “in Romania, fara o data tinta, lucrurile nu se realizeaza. “De aceea este bine sa avem o data tinta. Data tinta poate sa contribuie la realizarea consensului politic, absolut necesara pentru un proiect de tara, care sa treaca dincolo de ciclul electoral”, a explicat MUGUR ISARESCU.

In plus, in opinia sefului bancii centrale, o data tinta poate reprezenta o ancora pentru politici macroeconomice consistente, coerente si corecte.

Citeste si: ISARESCU vrea ca Romania sa adopte moneda euro in actualul sau mandat

“In cei 25 de ani, am ajuns la concluzia ca Romania deraiaza destul de repede in ceea ce priveste politicile macroeconomice. Un derapaj macroeconomic, cred ca ne-am convins, este extrem de costisitor in timp, in bani, in efort, iar costurile sociale sunt imense. In 25 de ani niciodata nu am vazut situatia macroeconomica de acum, dar sa nu ne imbatam cu apa rece, sa nu gasim un bun prilej sa ne abatem de la acest traseu si sa intram iarasi in derapaj”, a avertizat guvernatorul BNR.

Mai mult, MUGUR ISARESCU a precizat ca, desi Romania indeplineste criteriile nominale pentru adoptarea euro, iar convergenta reala a avansat, disparitatile regionale s-au adancit in timp.

“Ne-am apropiat de UE, dar ne-au crescut disparitatile regionale. Ne-am apropiat cu Bucurestiul si alte cateva orase, dar ne-am indepartat cu celelalte regiuni”, a subliniat guvernatorul BNR.

In aceste conditii, MUGUR ISARESCU spune ca “nu ar fi fara temei pentru Romania sa fixeze o tinta, desi celelalte tari au adoptat o atitudine de genul «asteptam si vom vedea». 2019 s-ar parea ca nu este chiar fara temei daca ne uitam la criteriile de la Maastricht. Dar trebuie sa ne gandim bine daca mentinem aceasta tinta si ce avem de facut”.

In opinia sa, cel mai mare pericol este incetatenirea ideii ca adoptarea euro este un simplu schimb de bancnote si este doar treaba BNR. “Este mai mult decat fals”, a mai spus seful bancii centrale.

Sursa foto: ziare.com