MULTIPLU ATENTAT TERORIST la PARIS: REACTIILE POLITICIENILOR ROMANI. UPDATE

In urma SANGEROASELOR ATENTATE TERORISTE care au avut loc, vineri seara la Paris, mai multi oameni politici din Romania au tinut sa isi arate compasiunea si sa transmita mesaje celor care au trecut si trec prin momente extrem de grele incepand de acum cateva ore. In continuare va prezentam o parte dintre reactiile polticienilor autohtoni. 

KLAUS IOHANNIS (presedinte Romania):

Am primit cu durere si consternare stirea privind atacurile teroriste sangeroase care au avut loc la Paris si au indoliat intreaga lume. Imi exprim, in numele meu si al poporului roman, solidaritatea cu autoritatile de la Paris si cu natiunea franceza. Aceste atacuri barbare, care au secerat vietile a zeci de oameni nevinovati, trebuie sa fie un semnal pentru intreaga comunitate internationala: sa aratam si mai multa determinare in combaterea terorismului si in apararea valorilor umanitatii. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei disparuti si sa-i aiba in grija pe cei raniti!

CITESTE SI: JURNALISTUL ANDREI MARIAN MIHAI A FOST RANIT GRAV IN TIMPUL ATENTATELE DE LA PARIS

RAMONA MANESCU (europarlamentar):

In aceste momente dificile, simpatia si rugaciunile mele se adreseaza poporului francez care este martor, pentru a doua oara in acest an, la o serie de atacuri teroriste la Paris. Sincere condoleate familiilor victimelor.

Dupa atacul de ieri de la Beirut (Liban), comunitatea internationala a fost martora la un nou atac terorist, de aceasta data in inima Europei, un atac care demonstreaza, inca o data, ca amenintarea terorista este una globala si astfel este nevoie de un raspuns global, determinat si imediat.

Acum, Europa trebuie sa ramana unita mai mult decat oricand si, cu toti partenerii si aliatii sai sa lupte impotriva terorii, extremismului, intolerantei si radicalismului.

  ALINA GORGHIU (PNL):

Azi, Franta este greu incercata – pentru a doua oara in acest an, dupa atentatele teroriste din ianuarie, de la redactia Charlie Hebdo. Suntem solidari cu poporul francez, iar toate gandurile noastre se indreapta spre familiile victimelor. Speram ca tot acest cosmar sa se termine cat de repede.

Actele teroriste reprezinta, in primul rand, o agresiune lasa asupra unor oameni nevinovati. Stupefactia si revolta pe care le simtim acut, in aceste momente, nu au granite. E nevoie, mai mult decat oricand, de solidaritate europeana si internationala pentru a pedepsi cu toata forta terorismul, pentru a descuraja si stopa astfel de atacuri!

DACIAN CIOLOS (premier desemnat):

Sunt profund socat de atentatele teribile de la Paris. Din pacate, este inca o dovada ca trebuie sa facem mai mult pentru a combate terorismul, ura si ideologiile radicale. Condoleante familiilor lovite si putere ranitilor care se lupta sa supravietuiasca.

CRISTIAN PREDA (europarlamentar):

Atentate la Paris, unul chiar langa Stade de France, unde se juca Franta-Germania. Meciul n-a fost oprit. Sinistru!

VICTOR PONTA (PSD):

Regret profund si sunt socat de tragedia (cu repetitie, din pacate) de la Paris! Anul 2015 a inceput si se termina in acelasi fel – violenta, morti, haos, debusolare!

Condoleante Frantei si poporului francez.

CITESTE SI: STARE DE ALERTA LA PARIS: PESTE 153 DE MORTI SI 200 DE RANITI IN MULTIPLUL ATAC TERORIST. UPDATE

TRAIAN BASESCU (Miscarea Populara):

In Europa avem o singura solutie: uniti fara rezerve impotriva islamismului terorist. Repatrierea imediata a celor care au invadat Europa in acest an, consolidarea si inchiderea frontierelor UE pentru migrantii musulmani printre care se strecoara grupari teroriste sunt o necesitate imediata.

Sa scoatem in strada forte antiteroriste dupa ce zeci de cetateni europeni sunt ucisi cu cinism in inima UE nu este o dovada ca ne putem apara cetatenii impotriva flagelului terorist. OAMENI BUNI, intelegeti ca razboiul terorist s-a mutat pe teritoriul Uniunii Europene.

CALIN POPESCU TARICEANU (presedinte SENAT):

Atentatele teroriste din Franta, soldate cu moartea a peste 120 de oameni nevinovati si ranirea altor sute, au revoltat intreaga lume civilizata. Barbaria nu poate fi justificata, iar aceste crime nu pot fi prescrise. Sunt crime impotriva umanitatii si nicio religie, niciun popor din lume nu le accepta. Senatul Romaniei, in numele caruia am dat publicitatii acest comunicat, transmite condoleante familiilor celor disparuti si ii asigura de toata compasiunea pe toti cei care au de suferit in urma atacurilor criminale.

LIVIU DRAGNEA (PSD): 

Am aflat cu profunda tristete despre atentatele teroriste de noapte trecuta, din capitala Frantei, in urma carora zeci de cetateni francezi au fost ucisi si alte sute au fost raniti. Este tragic ca oameni nevinovati, lipsiti de aparare, au fost ucisi intr-un mod las, intr-o actiune lipsita de sens. Vreau sa imi exprim intreaga compasiune si solidaritatea fata de poporul francez.

Cred cu tarie ca orice acte de terorism trebuie condamnate ferm, iar in aceste momente gandurile noastre merg catre familiile victimelor. Poporul francez a fost greu incercat in aceasta perioada, dar democratia si idealurile comune trebuie sa-si continue calea, indiferent de obstacole.

BOGDAN DIACONU:

Atentate teroriste groaznice in Franta in aceasta seara, insotite de strigatul de lupta Allahu Akbar! Cum mai poate Romania sa primeasca mii de imigranti musulmani ale caror intentii ne sunt necunoscute?…

CATALIN PREDOIU (PNL):

Sunt solidar cu poporul francez, sunt solidar cu Franta, patria drepturilor omului, in fata valului de barbarie care a curmat vieti nevinovate si a lovit din nou in plin felul nostru de viata european! Condoleante familiilor indoliate si poporului francez!

Ceea ce s-a intamplat e o proba sangeroasa a falimentului politicii de securitate in Europa. E momentul sa regandim securitatea continentului si a cetatenilor europeni. E momentul sa intelegem ca efectele sunt in Europa, dar cauzele sunt in Orientul Mijlociu. Avem deficit de securitate interna in Europa, avem deficit de politica externa europeana in Orientul Mijlociu, avem deficit de prezenta militara europeana in teritoriile de baza ale terorismului.

Sa marim bugetele diplomatiei. Sa marim bugetele militare. Sa marim bugetele pentru intelligence. Sa facem armata europeana si politia europeana a frontierelor. Sa regandim filosofia si politicile pentru a transforma ciocnirea civilizatiilor in coexistenta lor pasnica. Cu inteligenta, dar si cu forta. Masurile de “sigilare” a frontierelor trebuie doar sa acompanieze politici diplomatice si militare de destructurare a bazelor terorismului.

CRISTIAN BUSOI (PNL):

Parisul este indoliat a doua oara in mai putin de un an! Atentatul din aceasta seara este un alt act terorist plin de cruzime si infiorator pentru umanitate! Imi exprim compasiunea pentru familiile victimelor si speranta ca autoritatile franceze vor demara cat mai repede si abil operatiunile de recuperare a ostaticilor.

CORINA CRETU (comisar european):

Stiri socante vin de la Paris. Toate gandurile mele bune pentru victimele si familiile celor care sufera dupa atentatele dn capitala Frantei.

Sursa foto: realitatea