MUNTEANU: Eu am condamnat intotdeauna orice atitudine extremista, nu mai spun antisemitism

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, MARIAN MUNTEANU, a declarat, la finalul sedintei PNL sector 1, ca nu a facut declaratii antisemite si ca intelege tragedia Holocaustului, dar daca e vorba despre “anumite personalitati culturale discutia e complicata si tine de analiza atenta a biografiei”, informeaza Agerpres.

MARIAN MUNTEANU, prezent vineri la organizatia PNL Sector 1 unde a fost inregistrata adeziunea sa la PNL in vederea candidaturii pentru Primaria Capitalei, a respins acuzatiile care i-au fost aduse de mai multe ONG-uri si a sustinut ca intelege cel mai bine Holocaustul pentru ca face parte dintr-o familie care a cunoscut represiunea regimurilor autoritare, dar daca este vorba despre “anumite personalitati culturale discutia este complicata si tine de analiza atenta a biografiei si activitatii fiecaruia”.

„(…) Eu nu am facut declaratii antisemite, dimpotriva. Eu am condamnat intotdeauna orice atitudine extremista, nu mai spun antisemitism, orice forma xenofoba. Eu sunt om profund pasnic, profund iubitor de oameni si am fost pe pozitii non-violente cred ca dintotdeauna. Ganditi-va ca sunt dintr-o familie care a stat in lagare de concentrare. Eu inteleg cel mai bine ce inseamna sa fii tarat intr-un lagar din cauza calitatii tale etnice. In Basarabia, de unde este familia mea, peste 100.000 de oameni dintre care si bunicul meu au fost arestati, pusi in trenuri, dusi in Siberia. Bunicul a stat 16 ani si a murit acolo. Eu inteleg cel mai bine tragedia Holocaustului, pentru ca eu insumi, ca familie, am fost afectat de ceva asemanator. Nu numai ca nu este vorba de a nega, ci dimpotriva mie mi se par lucruri odioase, abominabile si trebuie frante si oprite orice situatii care ar putea vreodata genera asemenea fenomene. Daca faceti referire, insa, la anumite personalitati culturale discutia este complicata si tine de analiza atenta a biografiei si activitatii fiecaruia. Daca uneori, te afli intr-o imprejurare, cum am fost de cateva ori in viata, erau manifestari ale detinutilor politici, s-a intamplat – oameni cu ani grei de temnita. Eu am fost intotdeauna cu respect fata de ei pentru lupta lor, pentru libertate, pentru faptul ca s-au sacrificat pentru tara, asta nu inseamna ca eu as promova o ideologie de acel tip, ba mai mult decat atat, la vremea cuvenita am scris si un studiu pentru ca ma acuza lumea, imi spunea: Doamne esti legionar!”, a sustinut MUNTEANU, afirmand ca, mai mult, i-a indemnat pe tineri sa nu se alature miscarilor legionare.

CITESTE SI: MARIAN MUNTEANU, despre reactia lui KLAUS IOHANNIS la adresa sa: I-a pus la punct pe unii

MUNTEANU a mai afirmat ca celor care il critica acum ar trebui “sa le fie rusine”.

“In toate activitatile mele, eu am militat explicit negru pe alb si nu asa la modul acesta pe net. Am militat acolo cu zece milioane de oameni care voiau sa ne distruga si ei voiau sa ne distruga nu pentru ca am fost legionari, ci pentru ca ceream democratie, libertate, drepturile omului, integrarea Romaniei in Europa, intr-o vreme in care domnii aia tratau cu URSS. Noi cand vorbeau de euroatlantism acum 25 de ani cand semnau cu Moscova si acum vin astia sa-mi spuna mie ca vezi doamne eu sunt adversarul integrarii Romaniei in UE, nu le e putin rusine”, a mai spus MARIAN MUNTEANU.

MARIAN MUNTEANU a mai invocat sprijinul international de care a avut parte pentru a iesi din inchisoare, in 1990, afirmand ca cei care il critica sunt nemultumiti ca vor ramane fara finantare.

“Eu am stat la inchisoare pentru chestiunea asta. Stiti cum am iesit de la inchisoare pentru ca au venit congresmani americani, deputati si i-au cerut lui Iliescu sa ma elibereze pentru ca sunt nevinovat. Tot sunteti cu netul, puneti mana si citati netul si vedeti ce declarau congresmani americani. Pentru ca asta am facut sa duc tara asta in UE si in NATO si vin trei indivizi care primesc niste banuti de nu stiu unde si sunt nemultumiti ca niste bugete acum o sa dispara si ei spun ca vorbesc in numele Bucurestiului. Nu le e rusine putin!”, a spus MARIAN MUNTEANU, pierzandu-si cumpatul.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS SE DEZICE DE MARIAN MUNTEANU: DECIZIA APARTINE STRICT PNL

Intrebat daca a semnat declaratia de integritate ceruta de Romania Curata, MUNTEANU a afirmat ca a semnat „mai multe hartii”.

Candidatul PNL la Primaria Generala le-a transmis liberalilor de la sectorul 1 ca spera sa nu fie demobilizati de reactiile a 20-30 de ONG-uri “foarte active si foarte bine finantate”.

”Imi dau seama ca valul de reactii din partea unui anumit segment al societatii civile, reprezentat de vreo 20-30 de ONG-uri foarte active si foarte bine finantate a creat un oarecare cutremur local, in zonele internetului. Sper sa nu va demobilizeze acest lucru”, a spus MUNTEANU.

MUNTEANU a afirmat ca nu il demobilizeaza acuzatiile care i se aduc din partea societatii civile. ”Indica o spaima, spaima ca oamenii isi dau seama ca este foarte probabil ca PNL, in aceasta formula, sa castige tot, toate sectoarele, primaria Generala. Cred ca oamenii vor intelege, mai clar, cat de mizerabile sunt anumite zone in care, in pofta de a obtine anumite beneficii, si ii imagineaza ca ei reprezinta totul in tara asta si ca reprezinta tot si cuvantul lor”, a spus MUNTEANU.

”Sunt un partener corect si, stiu ca sunt zvonuri, dar orice s-ar face, niciodata nu voi face nimic impotriva dumneavoastra”, a conchis MARIAN MUNTEANU.

 Sursa foto: gandul