MUNTENEGRU A FOST INVITAT SA ADERE la NATO. UPDATE

MUNTENEGRU urmeaza sa fie invitat miercuri de ministrii de Externe din statele membre NATO sa adere la Alianta, informeaza AFP, citand surse diplomatice. “Proiectul de declaratie a fost aprobat de Consiliul Atlanticului de Nord”, la nivel de ambasadori, a explicat un diplomat pentru agentia de presa.

UPDATE 10.10: MUNTENEGRU a primit, oficial, INVITATIA de ADERARE la NATO. Astfel, MUNTENEGRU ar putea deveni cel de-al 29-lea stat membru al Aliantei Nord Atlantice.

”Felicitam MUNTENEGRUL. Acesta este inceputul unei aliante foarte frumoase”, a spus JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO, in aplauzele sefilor diplomatiei tarilor membre ale organizatiei, potrivit Agerpres.

STOLTENBERG a mai adaugat ca ”decizia istorica de a incepe convorbirile de aderare cu Muntenegrul”, a fost luata in unanimitate de tarile membre.

IGOR LUKSIC, prim-ministrul Muntenegrului, care a fost si el prezent la reuniune, a afirmat ca invitatia adresata tarii sale de catre NATO este un semnal pozitiv pentru toate celalate tari din Balcanii Occidentali.

”Este intr-adevar o zi mare si, cred, binemeritata pentru tara mea. Invitatia adresata Muntenegrului este o veste mare si pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securitatii si a stabilitatii sale”, a afirmat LUKSIC.

STIRE INITIALA

Decizia formala revine celor 28 de sefi de diplomatii din statele NATO, care ar urma sa adreseze oficial invitatia acestei tari de a se alatura Aliantei miercuri, in cea de-a doua zi unei reuniuni a ministrilor de Externe la Bruxelles. Aderarea va deveni efectiva in “cel mult un an si jumatate”, a explicat sursa diplomatica, dupa o faza de negocieri si dupa ratificarea documentului de catre cele 28 de parlamente nationale ale tarilor membre.

“Aceasta ar fi o decizie istorica, semnaland angajamentul nostru continuu in favoarea Balcanilor Occidentali si ilustrand politica noastra a portilor deschise”, a comentat luni secretarul general al Aliantei, JENS STOLTENBERG. “MUNTENEGRU a facut o buna parte din drumul pentru a se alatura familiei euro-atlantice”, a mai afirmat Stoltenberg.

Dupa separarea de SERBIA si proclamarea independentei in 2006, MUNTENEGRU, un stat cu 63.000 de locuitori, s-a angajat intr-un proces de apropiere de NATO. Demersul sau a primit recent sprijinul SUA, coloana vertebrala a organizatiei. Alte doua state din regiune, CROATIIA si ALBANIA, sunt cei mai noi membri ai NATO, la care au aderat in 2009.

Sursa foto: adevarul