Mustarul de pe piata romanesca, plin de E-uri

Mustarul comercializat in Romania are intre zero si opt E-uri, conform specialistilor, care mai spun ca romanii au prostul obicei de a cumpara cele mai ieftine produse de pe raft.

Mustarul de pe piata nu este lipsit de aditivi alimentari, ba din contra. Asa sustin oficialii de la Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPCPPS) care au analizat 29 produse tip mustar comercializate in magazinele de la noi.

„Mustarul din magazine contine intre zero si opt E-uri. Continutul de boabe de mustar este insa unul scazut: variaza intre 15% si 30%”, precizeaza specialistii.

Citeste si: PIZZA cu VIERMI la o patiserie din Constanta! ANPC a luat masuri

„Se cumpara mai mult mustar in perioada aceasta si sunt multe situatii in care oamenii opteaza pentru produsele ieftine de pe raft, care nu sunt si cele mai bine. Populatia trebuie sa inteleaga ca este foarte important sa citeasca eticheta. Spre exemplu, primul ingredient trecut pe eticheta se regaseste in cantitatea cea mai mare in produsul respectiv, in timp ce ingredientul care se afla pe ultima pozitie abia daca se regaseste in compozitia produsului”, a declarat Sorin Mierlea, presedintele ANPCPPS.

Inspectorii au descoperit, in urma analizei etichetelor, ca 10 din produsele de tip mustar au in compozitie trei E-uri. Spre exemplu, trei aditivi alimentari are in compozitie mustarul clasic Knorr, mustarul cu hrean Maestro Giani, mustarul de masa „La minut” dar si mustarul iute din Tecuci – Olympia Qyality Brand.

 Tot cu trei E-uri in compozitie sunt si produsele proprii ale lanturilor de magazine Profi si Auchan, conform aceleiasi cercetari.

Alte sase produse de tip mustar comercializate in Romania contin cate doua E-uri. Aici intra mustarul clasic Mega Image, mustarul cu hrean Kamis, mustarul dulce fin si savuros Cora sau mustarul dulce de la Univer.

Cele mai multe E-uri are mustarul iute Orizont! Nu mai putin de opt aditivi alimentary are acest produs in compozitie..

Acelasi studiu mai arata ca si compania Papalito foloseste aditivii alimentari in produse, astfel ca mustarul cu hrean cu indulcitori si cel iute cu indulcitori care apartin acestui brand contin sapte E-uri.

Cel mai putin nociv pare sa fie mustarul Benita produs de Kaufland, cu zero aditivi alimentari.

Continutul de boabe sau faina de mustar variaza intre 15% si 30%. Concret, doar 13,79% din produsele incluse in studiu au in continut boabe de faina si de mustar de 20%, in timp ce 3,44% din produse au in continut 23,5%.

Totodata, gramajul produselor studiate variaza intre 150 – 500 grame, iar 72.41% din aceste produse au mentionat pe eticheta valoarea nutritionala.