Nadia Comaneci si dosarele de cadre din perioada comunista

nadia_comaneci

Nadia Comaneci s-ar numara printre comunistii de frunte ai generatiei sale, la Arhivele Nationale Istorice Centrale aflandu-se doua dosare personale de cadre. Totodata, s-a tot vorbit despre relatia Nadiei cu Nicu Ceausescu.

Intr-unul din cele doua dosare s-ar gasi o serie de documente care contin informatii confidentiale despre viata personala a familiei Comaneci, care nu au fost facute publice.

Dealtfel, Corneliu Vadim Tudor, a facut o scurta referire la viata personala a Nadiei Comaneci, intr-o interventie la RTV, insa fara sa ofere detalii care sa-i prejudicieze imaginea.

“Nadia provine dintr-o familie dezorganizata. Tatal ei nu a avut grija, doar mama ei s-a ocupat de educatia sa. Dupa aceea a scapat ca din pusca. Sa avem acum decenta sa-i protejam familia. Poate ar fi mai bine sa rarim genul asta de emisiuni, este vorba de viata privata a cuiva. A fost o femeie remarcabila si o mare patrioata a acestei tari. Viata a fost insuportabila in ultimii ani ai acelui regim”, a spus Vadim Tudor, cu referire la dosarele care ar viza-o pe Nadia Comaneci.

Fostul lider comunist Stefan Andrei sublinia, in convorbirile cu Lavinia Betea publicate in “Stapanul secretelor lui Ceausescu. I se spunea Machiavelli”, simpatia pe care Nicolae Ceausescu o avea fata de indragita gimnasta, desi Elena Ceausescu o prefera pe rivala Nadiei, Teodora Ungureanu, potrivit militiaspirituala.ro.

Stefan Andrei a povestit ca, dupa ce i s-a decernat titlul de „Erou al Muncii Socialiste”, Elena Ceausescu a avut mereu un dinte impotriva facilitatilor care i se ofereau Nadiei Comaneci, de la bani, masina si pana la scutiri de taxe.  

Nadia si CC al UTC

Sursa citata mai noteaza ca, inainte de a se retrage din sportul de performanta, Nadia Comaneci a fost „aleasa” membra in CC al UTC, la Congresul al XI-lea din mai 1980. Nadia ar fi fost delegata din partea Comitetului Judetean Hunedoara al UTC pentru a candida pentru un loc in organul central de conducere al Uniunii. La acea data, Nadia detinea functia de secretara a Organizatiei UTC a Lotului National de Gimnastica din Deva, care ar fi avut rolul de propaganda al PCR.

In perioada in care a fost membra a CC al UTC (1980 – 1985), Nadia i-a avut colegi pe Nicu Ceausescu, Octav Cozmanca, scriitorul Dan Nicolae Fruntelata, Tudor Mohora, actorul Mihai Malaimare etc, mai scrie militiaspirituala.ro.

Foto: Facebook, militiaspirituala.ro