NAGASAKI: 70 de ani de la ultimul MASACRU NUCLEAR

La trei zile dupa HIROSHIMA, NAGASAKI comemoreaza duminica ATACUL NUCLEAR care a distrus acest oras din vestul JAPONIEI si a ucis aproximativ 74.000 de persoane in urma cu 70 de ani.

La 9 august 1945, la ora 11.02, EXPLOZIA ATOMICA a distrus 80% din cladirile din NAGASAKI, printre care celebra sa catedrala Urakami, situata la 500 de metri de punctul impactului, transmite AFP.

CITESTE SI:  HIROSHIMA: COMEMORAREA A 70 DE ANI DE LA LANSAREA PRIMEI BOMBE ATOMICE DIN ISTORIE

Duminica, exact la aceeasi ora (02.02 GMT), populatia va pastra un minut de tacere, in timp ce clopotele si sirenele vor rasuna in intreg orasul, vechi nod al schimburilor comerciale dintre JAPONIA si strainatate si oras cunoscut pentru importanta sa comunitate crestina.

Numit “Fat Man”, dispozitivul exploziv cu plutoniu era destinat sa fie aruncat deasupra orasului Kokura (la nord de Nagasaki), unde se afla o importanta fabrica de armament. Conditii meteorologice nefavorabile au fortat bombardierul american B-29 sa isi schimbe tinta.

Cu trei zile inainte, o prima BOMBA ATOMICA – “Little Boy” – a facut 140.000 de morti la HIROSHIMA (vest). Aceste doua BOMBARDAMENTE NUCLEARE au constrans JAPONIA sa capituleze si au pus capat Razboiului din Pacific. In decembrie 1967, guvernul nipon si-a luat angajamentul solemn sa nu fabrice, sa nu detina ori sa lase sa intre pe teritoriul sau ARME NUCLEARE.

CITESTE SI: GERMANIA: UN PILOT FRANCEZ SI AVIONUL SAU DIN AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, DEZGROPATI DUPA 70 DE ANI (VEZI FOTO)

Orasele devastate HIROSHIMA si NAGASAKI incearca prin ceremonii si campanii impotriva ARMELOR NUCLEARE sa perpetueze amintirea acestor dezastre, chiar daca supravietuitorii celor doua bombardamente dispar de-a lungul anilor.